Oni koji imaju obrazovne ili zapovijedne odgovornosti moraju biti svjesni svoje osjetljive uloge i uvijek prepoznavati pravi put kojim trebaju voditi druge

Treba djelovati mudro i s ljubavlju, bez ogovaranja drugih – rekao je papa Franjo danas na Trgu svetoga Petra, prije molitve Anđeoskog pozdravljenja. Evanđelje današnje liturgije predstavlja kratke usporedbe kojima Isus svojim učenicima želi pokazati put kojim treba ići kako bi mudro živjeli – rekao je Papa i istaknuo – Pitanjem: „Može li slijepac slijepca voditi?“ (Lk 6,39), želi upozoriti da vodič ne može biti slijep, nego mora dobro vidjeti, to jest, mora posjedovati mudrost kako bi mudro vodio, inače riskira da će ljudima koji se na njega oslanjaju prouzročiti štetu. Isus tako svraća pažnju onima koji imaju obrazovne ili zapovjedne odgovornosti: pastirima duša, javnim vlastima, zakonodavcima, učiteljima, roditeljima, potičući ih da budu svjesni svoje osjetljive uloge, te da uvijek prepoznaju pravi put kojim trebaju voditi ljude.

Isus se poslužio mudrim izrazom kako bi sebe naznačio kao uzor učitelja i vodiča kojega treba slijediti: „Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj“ (Lk 6,40) – rekao je Sveti Otac i objasnio – To je poziv da slijedimo Njegov primjer i Njegovo učenje kako bismo bili sigurni i mudri vodiči. I to je učenje posebno sadržaj govora na gori koji nam već tri nedjelje liturgija nudi u evanđelju, ukazujući na ponašanje krotkosti i milosrđa kako bismo bili iskreni, ponizni i pravedni ljudi.

U današnjem evanđeoskom odlomku nalazimo još jednu bitnu rečenicu koja nas potiče da ne budemo drski i licemjerni, a glasi: „Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?“ (Lk 6,41) – citirao je papa Franjo i primijetio – Često je mane i grijehe drugih lakše i zgodnije zamijetiti, te ih osuđivati, a pritom svoje ne moći vidjeti istom jasnoćom. Uvijek skrivamo svoje mane, pa i sebi samima, jer lakše je vidjeti tuđe mane. Iskušenje je biti popustljiv prema sebi. Širokogrudni smo prema sebi, a oštro osuđujemo druge.

Uvijek je korisno drugima pomagati mudrim savjetima, no dok promatramo i ispravljamo mane svojega bližnjega, moramo biti svjesni da i mi imamo nedostatke – rekao je Papa i nastavio – Ako mislimo da ih nemamo, ne možemo osuđivati i ispravljati druge. Svi imamo mane. Moramo ih biti svjesni i prije osuđivanja drugih moramo pogledati u svoju nutrinu. Na taj ćemo način moći djelovati u svijetu vjerodostojno, ponizno, svjedočeći ljubav.

Kako možemo shvatiti je li naše oko slobodno ili je zapriječeno brvnom? Isus nam i to kaže: „Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje“ (Lk 6,43-44). Taj plod su djela i riječi – rekao je Sveti Otac i dodao – Također po riječima se poznaje kvaliteta stabla. Naime, tko je dobar iz svojega srca i usta iznosi dobro, a tko je loš iznosi zlo, prakticirajući najrazorniju vježbu među nama, a to je mrmljanje, brbljanje i ogovaranje.

To uništava obitelj, školu, radno mjesto i mjesto stanovanja – rekao je papa Franjo i istaknuo – Lošim govorom počinju ratovi. Razmislimo o sebi i o tom Isusovom učenju, te si postavimo pitanje: Govorimo li loše o drugima? Nastojimo li uvijek oblatiti druge? Je li za nas lakše vidjeti tuđe mane, negoli svoje? Pokušajmo ih barem malo ispraviti i bit će to dobro za sve.

Zazovimo potporu i zagovor Blažene Djevice Marije kako bismo slijedili Gospodina na tom putu – potaknuo je na kraju Papa. Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja pozdravio je sve prisutne hodočasnike i na kraju ih ohrabrio da hode radosno, velikodušno, svjedočeći svuda Gospodinovu dobrotu i milosrđe.

Vatican Media | Bitno.net