Pročelnik Dikasterija za komunikaciju Svete Stolice, Paolo Ruffini, uputio je e-mail svim zaposlenicima toga vatikanskog dikasterija u kojem ih je obavijestio da je jedan od njegovih članova u dobrovoljnoj karanteni zbog sumnje da bi mogao biti zaražen koronavirusom.

Riječ je o neimenovanom svećeniku, pripadniku zajednice unutar koje je jedan od subraće bio pozitivan na testu za koronavirus.

Prema informacijama koje je Dikasterij za komunikacije dobio, zaražena osoba je prije odlaska u Francusku, gdje je zaraza potvrđena, provela određeno vrijeme u Rimu s ostalom subraćom među kojima je bio i zaposlenik Ureda za komunikacije.

“Naš kolega je dobro i ne pokazuje simptome; karantena za njega i ostale članove zajednice propisana je zdravstvenim protokolom kao mjera opreza i prevencije”, stoji u e-mailu koji je potpisao Ruffini.

Istaknuto je i da će pripadnici zdravstvene službe odrediti koliko dugo će trajati karantena, no procjena je da to neće biti više od nekoliko dana budući da je zaražena osoba posjetila zajednicu sredinom veljače, a razdoblje inkubacije je 14 dana.

“Zdravstveni protokoli, potvrđeni od strane Uprave za zdravstvo i higijenu Vatikana, ne propisuju restrikcije ili ograničenja za takozvane ‘sekundarne slučajeve’, tj. neizravni kontakt sa zdravom osobom koja je smještena u karantenu. Stoga, ne postoje posebne odredbe ili mjere vezane za Palazzo Pio u ovom trenutku”, poručuju iz Vatikana.

Ipak, kao mjeru predostrožnosti, Uprava za zdravstvo i higijenu Vatikana odredila je sanitaciju i čišćenje ureda u kojem je radio svećenik koji se nalazi u karanteni, kao i zajedničkih prostorija. Iz Dikasterija poručuju kako će o daljnjim vijestima vezanim uz ovaj slučaj svi biti pravovremeno obaviješteni.

Ivo Džeba | Bitno.net