TRAJALI DUŽE OD PREDVIĐENOGA

Detalji susreta pape Franje i hrvatske delegacije u Vatikanu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić su gostovali u emisiji HTV-a “Tema dana”

Foto: Twitter Andreja Plenkovića

Da su susreti hrvatskoga predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Vatikanu u četvrtak 6. veljače s papom Franjom te državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom prošli u dobroj atmosferi te trajali duže od predviđenoga, otkrio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostujući u emisiji „Tema dana“ na Hrvatskoj radioteleviziji.

„Razgovarali smo o hrvatskim prioritetima, budući da hrvatske predsjeda Vijećem Europske unije. Razgovarali smo o proširenju EU-a na zapadni Balkan, o Bosni i Hercegovini, položaju hrvatskoga naroda u BiH za koji želimo da budu ravnopravni. Papin stav je identičan našem stavu: Papu zanima položaj katolika u BiH koji su većinom Hrvati, a njihov je broj prepolovljen u odnosu na 1990. godinu. Naše se domaćine jako dojmila tema demografije, budući da je premijer Plenković prvi političar koji se založio da pitanje ima posebnoga povjerenika u Europskoj komisiji“, kazao je ministar Grlić Radman.

U razgovorima je Hrvatska potvrđena kao model zemlja s obzirom na međureligijsku suradnju, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova, i istaknuo da je Hrvatska u Vatikanu pohvaljena jer njeguje toleranciju, poštuje prava svih ljudi, bez obzira kojoj vjeri pripada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi sugovornik HRT-ove emisije veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić posjet je ocijenio vrlo uspješnim i kazao je da je došao u pravom trenutku. „Sveta Stolica je već navikla na naše posjete, imamo veliku dinamiku između odnosa Svete Stolice i RH, a ovaj je posjet došao kao kruna s obzirom na činjenicu da hrvatska predsjeda Vijećem EU-a. Konkretnih naznaka o posjetu pape Franje Hrvatskoj u ovom trenutku nema, poziv je i danas obnovljen, ali Papa je standardno odgovorio: ‘Vidjet ćemo, slažemo.’ To što u ovom trenutku nema konkretnih naznaka ne znači da je posjet isključen“, kazao je veleposlanik Pelicarić.

Kazao je kako je otvorena i tema migracija u europskom kontekstu, s naglaskom na ono što papa Franjo naučava u svojem pontifikatu – pomoć potrebitima i njihova integracija u nova društva gdje dolaze. „Mi u Hrvatskoj imamo lijepih primjera, poput Isusovačke službe za izbjeglice, pa je ta naša aktivnost bila pohvaljena“, kazao je Pelicarić i istaknuo da se na susretu s državnim tajnikom Parolinom postavilo i pitanje financiranja i operacionaliziranja novoga Green Deala Europske unije.

Govoreći o pitanju bl. Alojzija Stepinca i o čemu je bilo riječi na susretu s Papom i vatikanskim dužnosnicima, ministar Grlić Radman kazao je: „To je pitanje Katoličke Crkve i njihova postupka. Naša je pozicija da se radi o časnom i moralnom duhovniku za vrijeme II. svjetskoga rata i nastojimo dokazati kako je njegov proces bio montiran za jugokomunističkog sustava, da je bio nepravedno suđen i zatočen.“

IKA | Bitno.net


Objavljeno: 7. veljače 2020.

Možda vam se svidi