Dekan kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano, koji je zajedno svojim suradnicima zadužen čuvati duhovna i materijalna dobra Crkve, već je 1. ožujka pozvao kardinale s pravom glasa, a to su oni koji nisu navršili osamdesetu godinu života, da čim prije dođu u Vatikan kako bi već u ponedjeljak 4. ožujka mogli održati prvi susret, na kojem mogu sudjelovati svi kardinali, kojih trenutačno ima 207 i odlučiti o početku konklava. Kardinala s pravom glasa ima ukupno 117, ali dvojica su potvrdila da ne mogu doći.
Prema dosadašnjim propisima konklave bi morale započeti najranije 15 dana, a najkasnije 20 dana nakon Papine smrti.

Umirovljeni papa Benedikt XVI. je prije odlaska posebnom odredbom dopustio da se konklave mogu i ranije održati, ali svakako o tome kao i o drugim eventualnim pothvatima u upravi Crkve odlučuju kardinali pod vodstvom dekana Angela Sodana, koji međutim neće moći ući u konklave, jer je navršio osamdeset godina. Sve ostale službe, pa i služba državnog tajnika kardinala Tarcisija Bertonea prestaju Papinim odlaskom.
Kardinali će biti smješteni u Gostinjcu sv. Marte s lijeve strane bazilike Sv. Petra, gdje obično odsjedaju kardinali, nadbiskupi, biskupi i prelati koji djeluju u uredima Svete Stolice. Za novog poglavara Crkve glasovat će četiri puta dnevno: dva puta prije i dva puta poslije podne. Nakon svakog glasovanja dat će okupljenima na Trgu Sv. Petra znak jesu li ili nisu izabrali novoga papu: bijeli dim ako je papa izabran odnosno crni dim ako nije izabran. Ime novoga pape najavit će kardinal Jean-Louis Tauran.

Prema predviđanjima konklave bi mogle započeti u nedjelju 10. ožujka, a završiti već tijekom tjedna. Posljednje konklave na kojima je izabran Benedikt XVI. trajale su tri dana. (ika/bitno.net)