Odluka o početku konklava za izbor novoga pape, prema riječima vatikanskog glasnogovornika o. Federica Lombardija, vjerojatno neće biti donesena u ponedjeljak 4. ožujka. Tog dana na poziv kardinala Angela Sodana započinju generalne kongregacije kardinala, s dva susreta dnevno: u 9.30 i u 17 sati.

Premda će kardinali započeti s razgovorima u ponedjeljak, ipak hoće li se početak konklava pomaknuti na manje od 15 dana vjerojatno se tog dana neće odlučivati. Kardinali žele i o tome raspraviti, jer potreba za prethodnim razgovorima je velika, rekao je 1. ožujka o. Lombardi na prvoj konferenciji za novinare za vrijeme prazne Apostolske Stolice. Uvjet za raniji početak konklava je da u Vatikan dođu svi kardinali s pravom glasa, a broj pristiglih glasača službeno će se utvrditi u ponedjeljak.
Benedikt XVI. dobro je podnio dan svog povlačenja s papinske službe. Nakon što je ušao u Castel Gandolfo u četvrtak navečer nekoliko je minuta šetao po papinskom ljetnikovcu, potom je večerao i pogledao vijesti na televiziji, izvijestio je o. Lombardi. Sada Papa u miru dobro je spavao, a ujutro je slavio misu u privatnoj kapelici.

U prtljazi za svoj boravak u Castel Gandolfu Benedikt XVI. ponio je više knjiga iz teologije, duhovnosti i povijesti, među ostalima i knjige švicarskog teologa Hans Ursa von Baltazara. K tome već neko vrijeme opet rado navečer svira klavir, istaknuo je o. Lombardi. (ika/bitno.net)