Može me netko upitati: „Oče, ali koji put vodi do svetosti?“ – pretpostavio je Papa te odgovorio – Isus to kroz konkretne stvari dobro objašnjava u Evanđelju. Želim li se osvetiti nekome za nešto, udaljujem se od puta svetosti. Nema osvete! “Platit ćeš mi za to” ne spada u kršćanski rječnik! Bez osvete i mržnje… „Ali kako mogu tako živjeti? Ta ona me svakodnevno ogovara; i ja još da za nju molim?! – Da, moli za nju..! To je put praštanja: zaboraviti uvrede – kazao je Papa.

“Udari li te netko po desnom obrazu, pruži mu i drugi!” Zlo se nadvladava dobrom, a grijeh velikodušnošću. Mržnja je ružna i ne baš nevažna stvar! Kada gledamo Dnevnik i vidimo tolike ratove; odrasle osobe i djecu tako masakrirane, skloni smo se zaprepastiti: „Kolika mržnja!“ – No, to je ista mržnja koju ti u svom srcu imaš prema ovoj ili onoj osobi; prema rođaku, prema punici itd. Mržnja i osveta koja je na djelu u ratu je, dakako, uvećana – no, to je ista ona mržnja i osveta koju nosimo u vlastitom srcu! Volja za osvetom nije kršćanska osobina – rekao je Sveti Otac.

Govoreći zatim o Božjoj dobroti i savršenosti; koji daje da njegovo sunce izlazi nad dobrima i zlima; i da kiša pada pravednima i nepravednima; kazao je kako Bog svoja dobra dijeli svima i ne pravi razliku. Ako mi netko učini nešto nažao, u svom srcu opraštam! To je put svetosti i to nas udaljuje od svakoga rata! Kad bi svi ljudi to naučili, ne bi nikada došlo do rata! Rat započinje ovdje – u srcu! – kazao je Papa.

Mržnja i volja za osvetom razaraju prijateljstva, obitelji, gradske četvrti – razaraju toliko toga! “Ali kad tako osjećam, što da učinim?” Isus – ne ja – u Evanđelju govori: “Ljubite svoje neprijatelje.” “Zar ja da njega ljubim?!” Upravo tako! – “Ne mogu!” – “Moli da možeš..!” Moliti za one koji nas progone, znači moliti za to da promijene život; da im Gospodin oprosti. To je velikodušnost. Bog je velikodušan, a ti..? Jesi li velikodušan, velikodušna s onima koji ti nanose zlo? Ako je on velikodušan, svet i savršen; i mi smo također pozvani biti takvima – objasnio je Papa.

Osoba koja ovo prakticira, zaslužuje biti kanonizirana; postaje sveta! Predlažem vam da krenete od malih stvari… Svi imamo neprijatelje koji protiv nas govore; koji nas mrze i ne čine nam dobro – svi! Kada nam se takve stvari dogode – kazao je – stanimo na trenutak i pogledajmo prema nebeskom Ocu i recimo: “Ova osoba je tvoje dijete – promijeni joj srce; blagoslovi je!” To znači moliti za one koji nam ne žele dobro; za svoje neprijatelje – rekao je papa Franjo.

Možda će onaj osjećaj mržnje ili volje za osvetom ostati, ali mi se trudimo tako činiti! Molimo za svoje neprijatelje; molimo i za one koji u ratu ubijaju djecu; da se obrate. Molitva je ‘protuotrov’ za mržnju; za ratove koji započinju kod kuće; u kvartu u obitelji. Kolike li se obitelji mrze zbog nasljedstva?! Moliti da nastupi mir… Ako mi netko ne želi dobro nego zlo – za njega posebno trebam moliti! Molitva je moćna, pobjeđuje zlo i donosi mir – kazao je oduševljeno papa Franjo.

Molimo za milost da ne ostanemo u mržnji; za milost da možemo moliti za neprijatelje; za one koji nam ne žele dobro, za milost mira. Molim vas da tako činite i steknete to iskustvo. Tako se pobjeđuje i napreduje na putu svetosti i savršenosti. Tako budi – poželio je na koncu svoje propovijedi Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net