Slobodno naviještanje, bez straha govoriti istinu, to je put Crkve – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutarnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je kazao da je, kao što su apostoli iskusili nakon Isusova uskrsnuća, jedino Duh Sveti, udjeljujući nam hrabrost, kadar promijeniti naše ponašanje i život, a to su i apostoli iskusili nakon Isusova uskrsnuća.

„Mi ne možemo šutjeti o onomu što smo čuli i vidjeli“; osvrćući se na tu Petrovu i Ivanovu izjavu, uzetu iz Djela apostolskih, Papa je podsjetio kako su Petar i Ivan bili u zatvoru, jer su činili čudesa, te da su im svećenici zabranili govoriti u ime Isusovo, a oni su, vrativši se braći, poticali ih da slobodno naviještaju Božju Riječ; da mole Gospodina da „svojim slugama“ udijeli snagu da slobodno naviještaju njegovu riječ.

Put crkvene poruke i danas je put slobode, put kršćanske hrabrosti. Petar i Ivan su – kako veli Sveto pismo – bili hrabri; slobodno su govorili, nisu se o onomu što su čuli i vidjeli… Apostoli su se nakon Isusove smrti bojali, a nakon njegova uskrsnuća su o svemu slobodno govorili – kazao je Papa, a potom se osvrnuo na razgovor između Isusa i Nikodema o novom rađanju, o novom životu.

Papa je istaknuo da je i na „tom putu slobode“ istinski protagonist upravo Duh Sveti, jer jedino je On kadar udijeliti hrabrost naviještanja Isusa Krista. Navještaj se upravo po tom slobodnom govoru razlikuje od prozelitizma. Mi ne činimo propagandu kako bi naše „duhovno društvo“ imalo više članova. Kršćanin slobodno naviješta, a navještaj Isusa Krista pobuđuje, po Duhu Svetom, čuđenje koje nas vodi naprijed – objasnio je papa Franjo osvjetljavajući ulogu Duha Svetoga.

Duh je Sveti istinski protagonist svega. Kada Isus govori o „novom rađanju“, daje nam naslutiti da je Duh taj koji nas mijenja, koji puše kao vjetar, a mi čujemo njegov glas. Jedino je Duh Sveti kadar promijeniti naše ponašanje, naš život i našu pripadnost. Od njega dolazi milost hrabrosti. On je Petru i Ivanu, jednostavnim ljudima, udijelio snagu da do mučeništva naviještaju Isusa Krista – istaknuo je Sveti Otac.

Milost koju daje Duh Sveti put je kršćanske hrabrosti. Ako nam Duh ne daje snagu, uzalud su naši napori. Crkva nas nakon Uskrsa „priprema kako bismo primili Duha Svetoga“. Papa je stoga, zaključujući propovijed, potaknuo da se u „slavljenju smrti i uskrsnuća Isusa Krista, sjetimo čitave povijesti spasenja te da molimo milost da nam Duh Sveti udijeli hrabrost za naviještanje Isusa Krista.

Radio Vatikan | Bitno.net