Veliki izazov za Crkvu danas jest postati Majka! Ne neka nevladina, dobro organizirana udruga s mnogo pastoralnih planova. Identitet Crkve jest evangelizacija, odnosno rađanje djece. Stoga od Duha Svetoga valja tražiti milost plodnosti kako bismo nastavili pastoralno i misionarsko obraćenje

Foto: Shutterstock.com

Sanjam majčinsku Crkvu koja zna zagrliti i prihvatiti – istaknuo je papa Franjo u ponedjeljak, 16. lipnja, u Dvorani Pavao VI., na otvaranju pastoralnoga kongresa Rimske biskupije o temi: „Narod koji rađa svoju djecu. Zajednica i obitelj u velikim razdobljima kršćanske inicijacije“.

Sveti je Otac razgovarao sa župnicima, katehistima i rimskim vjernicima otvorena srca, upućujući ih na putove koje valja prijeći, ponovno ističući pastoralnu aktualnost apostolske pobudnice ‘Evangelii Nuntiandi’ Pavla VI., te dijeleći bojazan brojnih osoba koje mu, ili u prigodi susreta, ili u pismima koja mu šalju, govore o nelagodnom stanju u kojemu žive, o teretu koji ih pritišće, a koji stavlja u sumnju ljepotu života. 

Nečovječan je život onih koji ujutro, kada idu na posao, ostavljaju djecu koja još spavaju, a kada se vrate navečer s posla, ona su opet u krevetu – primijetio je Papa te dodao da su i ta djeca siročad, jer su lišena sigurnoga puta, lišena su učitelja u kojega se imaju pouzdati, idealâ koji srcu daju toplinu, nadâ koje podupiru napore svakodnevnoga života.

Ovo je društvo siročadi! – istaknuo je Papa. Siročad su jer nemaju spomena na obitelj, jer su djeda i baku, primjerice, smjestili u starački dom, i lišeni su njihove nazočnosti. Siročad su također jer su lišeni ljubavi, ili je ona iskazana u žurbi, jer tata je umoran, mama je umorna, idu spavati…. a djeca ostaju lišena besplatnosti! Potreban nam je osjećaj za besplatnost – upozorio je Papa – i to u obiteljima, župama, i u cijelomu društvu. Jer ako nemamo osjećaj besplatnosti u obitelji, u školi, u župi, bit će jako teško shvatiti što je Božja milost, milost koja se ne prodaje, koja se ne kupuje, koja je Božji dar, koja je sâm Bog – napomenuo je Sveti Otac.

Isus nam je dao važno obećanje: „Neću vas ostaviti kao siročad“ (Iv 14,18), jer On je put koji valja prijeći, učitelj kojega valja slušati, nada koja ne razočarava. Isus nam je objavio da je Bog otac, i želi ti pomoći jer te ljubi – rekao je Papa. Eto stoga dubokoga smisla kršćanske inicijacije: rađati za vjeru znači naviještati da nismo siročad. Jer, – primijetio je potom Papa – i društvo niječe svoju djecu! Primjerice, društvo ne daje posao za gotovo 40% mladih Talijana… Što to znači? ‘Da mi nisi važan! Ti si otpadni materijal’ – rekao je Sveti Otac. To je društvo koje teži udobnostima, stvarima koje potom postaju idoli; dok nam je, naprotiv, potreban samo Isusov pogled; novi pogled koji se rađa iz susreta s Njim. 

Obraćenje nije lako, jer to znači promijeniti život, promijeniti metodu, mnoge stvari, pa i dušu. Ali, put obraćenja će nam dati identitet naroda koji zna rađati djecu, koji nije sterilan! Ako mi kao Crkva ne znamo rađati djecu, znači da nešto nije u redu! – primijetio je Papa te istaknuo – Veliki izazov za Crkvu danas jest postati Majka! Ne neka nevladina, dobro organizirana udruga s mnogo pastoralnih planova. Identitet Crkve jest evangelizacija, odnosno rađanje djece. Stoga od Duha Svetoga valja tražiti milost plodnosti kako bismo nastavili pastoralno i misionarsko obraćenje. 

Podsjetivši potom na riječi Benedikta XVI., papa je Franjo rekao da Crkva ne raste po prozelitizmu, nego po privlačnosti, po majčinskoj privlačnosti, po tom pružanju majčinstva; ona raste po nježnosti, svjedočanstvu koje rađa sve više djece – dodao je Papa te primijetio da je Crkva malo ostarjela, ali ju se može pomladiti u plodnosti, unatoč opasnosti od individualizma i, s njim povezanim, bijegom od života u zajednici. Crkva postaje mlađa onda kada je sposobna dati više djece, postaje mlađa onoliko koliko više postaje majka. Crkva je naša Majka. Biti u Crkvi znači biti doma, s majkom, u majčinu domu – rekao je papa Franjo te istaknuo – To je veličina Objave. 

Putovi su današnje Crkve – prema Papinim riječima – prihvat i nježnost; Crkva otvorenih vrata koja će gledati na budućnost strpljivo i u nadi. Volim sanjati Crkvu koja živi Isusovu samilost. Samilost znači trpjeti s nekim, osjetiti ono što osjećaju drugi, pratiti ih u tim osjećajima. To je Majka Crkva, poput majke koja miluje svoju djecu samilošću. Crkva koja ima bezgranično srce, ali i pogled; koja ima blagost Isusova pogleda, koji je često rječitiji od mnogo riječi – istaknuo je Sveti Otac. 

Obrativši se potom svećenicima, župnicima, Papa je napomenuo da nije lako biti župnik. Lakše je biti biskup nego župnik… – rekao je – jer mi, biskupi, uvijek se možemo ograditi ili skriti iza riječi ‘preuzvišeni’; ona nas štiti! Ali, biti župnik (…) nije lako! – napomenuo je Papa. Želimo Crkvu vjere, koja vjeruje da Gospodin može od nje učiniti Majku, dati joj brojnu djecu – rekao je na kraju papa Franjo te, kao i obično, sve nazočne podsjetio da mole za njega. 

Radio Vatikan/Bitno.net