Papi je pozdrav uputio novi predsjednik spomenutoga saveza, kardinal Luis Antonio Tagle, koji je istaknuo hitno potrebno naviještanje Božje Riječi kako bismo svima donijeli milosrđe, ljubav i nadu.

Kada se Crkva zatvara u sebe i zaboravi da je poslana naviještati Evanđelje, tada slabi, razboli se i na kraju umre – rekao je Sveti Otac potaknut govorom kardinala Taglea, koji je bio usredotočen upravo na „Crkvu u izlasku“. Predavši predsjedniku Katoličkoga biblijskog saveza pripremljeni tekst govora, papa se Franjo pouzdao u – kako ih je sam nazvao – „Božja iznenađenja“, te istaknuo da Crkva treba biti hrabra, i učiniti upravo ono što je učinio sveti Pavao. Uzor je Crkva u izlasku, mučenička Crkva, upravo kako nas poučava Apostol narodâ. To je Crkva koja ide na ulicu, koja je na putu. I događa se ono što se može dogoditi svakoj osobi koja je na putu: neka nezgoda…

Ali, – istaknuo je Papa – draža mi je Crkva ranjena u nezgodi, nego bolesna Crkva, zatvorena u sebe. Crkva koja ima strpljenja i nosi na svojim leđima različite situacije, ali i koja ima toliko nježnosti da na svojim leđima nosi ranjene vjernike koji su joj povjereni. Potrebna je pastoralna Crkva – napomenuo je Sveti Otac.

Riječ Božja nije nešto što nam olakšava život – primijetio je potom te dodao – Uvijek nas stavlja u teškoću! Ako ju netko naviješta iskreno, ona ga stavlja u teškoću, često i u nepriliku. Ali, istinu valja reći, nježno, noseći situacije i ljude na leđima. To se može shvatiti kao bratsko poštovanje koje zna „pomilovati“ – rekao je papa Franjo.

Izrazivši svoju brigu za propovijedi, Sveti je Otac potaknuo nazočne da učine sve kako bi pomogli svojoj braći – đakonima, svećenicima i biskupima – da u propovijedima učine to da Riječ Božja dođe do srca. Mnogi su sposobni, ali griješe, ili od propovijedi naprave lijepo predavanje, znanstvenu raspravu, školu teologije… Ali, Riječ je Božja svetotajstvena! – istaknuo je Papa sudionicima opće skupštine Katoličkoga biblijskog saveza.

U pripremljenom je pak govoru, koji je predao kardinalu Tagleu, papa Franjo potaknuo da Sveto pismo bude sve više izvor evangelizacije.      Za naviještanje Riječi Božje potrebno iskusiti ju – kazao je – te potaknuo da se kršćanskim zajednicama nikada ne uskrati Riječ Božja, jer bi bez nje mogle oslabiti. Moramo se založiti da u svim kršćanskim zajednicama, u njihovim uobičajenim aktivnostima, u središtu bude Riječ Božja, jer – kako poučava sveti Jeronim – nepoznavanje Svetoga pisma znači nepoznavanje Krista.

Podsjetivši potom na saborsku konstituciju ‘Dei Verbum’, Papa je pozvao sudionike skupštine da se pastoralno zauzmu kako bi se istaknulo središnje mjesto Božje riječi u crkvenom životu. Sveti Otac osim toga upozorava da nedostatna potpora i snaga u naviještanju Riječi vodi do slabljenja kršćanskih zajednica vrlo duge tradicije, i priječi duhovni rast i misionarski zanos mlađih Crkvi.

Za naviještanje riječi istine, trebamo imati osobno iskustvo Riječi; trebamo ju slušati, razmatrati, gotovo dirati vlastitim rukama – istaknuo je papa Franjo te potaknuo nazočne bibličare da, 50 godina nakon njezina objavljivanja, bolje prouče dogmatsku konstituciju o božanskoj objavi ‘Dei Verbum’. Pritom je napomenuo da Sveto pismo ima sve više biti izvor evangelizacije.

Na kraju je Papa još potaknuo sve da radost Evanđelja prenose do krajnjih granica planeta, a ponajviše tamo gdje Riječ Božja još nije objavljena, ili ako je objavljena, gdje nije primljena kao Riječ spasenja.

Radio Vatikan