Papa Franjo je prošlih dana primio pročelnika Kongregacije za proglašenje svetih, kardinala Angela Becciua, te dao dopuštenje da se objavi dekret o novom blaženiku, njemačkom svećeniku palotincu Richardu Henkesu, koji je krajem II. svjetskog rata umro u nacističkom koncentracijskom logoru. Sveti je Otac priznao također herojske kreposti 11 slugu Božjih, među njima jednoga laika, nekoliko svećenika i časnih sestara, te jednoga biskupa.

Palotinski svećenik Richard Henkes bio je prije svega na glasu kao neustrašivi propovjednik, ali i kao izvrstan učitelj. Nakon dolaska nacionalsocijalističke stranke na vlast u Njemačkoj, s propovjedaonice je kritizirao režim, osuđujući posebice istrebljivanje osoba s invaliditetom. Zbog toga je bio zatvoren i deportiran u koncentracijski logor Dachau, gdje je 22. veljače 1945. godine umro od tifusa, nakon što je dugo vremena u zloglasnom 17. bloku pomagao oboljelima od te bolesti.

Među časnim slugama Božjim, kojima je Papa priznao herojske kreposti, nalazi se i poljski biskup Jan Pietraszko. Bio je pastir, uvijek blizu ljudima koji su mu bili povjereni, glasoviti propovjednik i animator mladih. Mnogo je godina, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, proveo u lokalnom izviđačkom pokretu. Čak i nakon uspostave komunističkog režima u Poljskoj njegovo se zalaganje nije umanjilo. Tijekom službe u biskupiji Krakow imao je priliku susresti se s Karolom Wojtylom s kojim će kasnije u Rimu sudjelovati na Drugom vatikanskom koncilu. Upravo ga je sv. Ivan Pavao II., nakon njegove smrti 1988. godine, opisao sljedećim riječima: “Bog mu je dao posebnu mudrost, dar posebnog razumijevanja Božje riječi i dar jednostavnosti i dubine u njenom prenošenju. Ujedinjen s Bogom, bio je otvoren svijetu, te čovjeku i potrebama njegove duše.”

Među novoproglašenim časnim slugama Božjim je i Carlo Tancredi Falletti Di Barolo, potomak torinske plemićke obitelji i gradonačelnik Torina između 1826. i 1827. godine. Zajedno sa svojom suprugom je 1834. godine osnovao Kongregaciju sestara svete Ane, s kojom je, tijekom epidemije kolere koja je pogodila Torino, brinuo o oboljelima. Nakon nekog vremena je i sam obolio i umro od spomenute bolesti. Pokopan je na monumentalnom gradskom groblju koje je izgrađeno za njegova upravljanja gradom.

Vatican News | Bitno.net