Castel Gandolfo se priprema za 28 veljace

Grad okupljen na molitvu, kako bi dočekao Papu koji se namjerava povući u molitvu. To je način na koji će se očima Benedikta XVI. predstaviti stanovništvo Castel Gandolfa 28. veljače, kada će u poslijepodnevnim satima Papa stići u Apostolsku palaču na svršetku svoje službe Petrova nasljednika. Beatrice Guarrera je o pripremama koje su u tijeku razgovarala s don Pietrom Dilettijem, župnikom crkve sv. Tome da Villanova koja se nalazi u sastavu dvorca:

Želimo ga prije svega dočekati u molitvi, jer znamo da je on čovjek molitve i da će biti među nama u molitvi, iako tjelesno “nevidljiv”, kako je rekao. Naći ćemo se u 16.00 sati 28. veljače, a u 17.00 sati ćemo započeti moliti Krunicu s kratkim Papinim razmatranjima, a kad stigne – vrlo vjerojatno u 17.30 – i kad se pojavi pred nama, prekinut ćemo molitvu i okupiti se tamo, svi s bakljama, na prepunom trgu: upravo mobiliziramo sve i znamo da će mnogi doći i izvana. Bi će to dakle uistinu manifestacija ljubavi, poštovanja i solidarnosti s Papom.

Što ćete Vi osobno reći Papi kad ga sretnete?

Ja se nadam da ću ga sresti, kao što sam ga uvijek sretao; kroz dva ljeta sam ga susreo dvanaest puta. U kratkim susretima, ali i u drugim susretima, vrlo mnogo smo razgovarali. On postavlja pitanja o svim stvarima. On je čovjek kojeg zanimaju pojedinosti. Postavlja precizna pitanja, na koja želi precizne odgovore. Na primjer, vezano uz zvono koje smo mu napravili, pitao je u kojem je tonalitetu. I tako za sve druge stvari. To je uistinu vrlo lijepo. Iako sam ja ovdje kratko vrijeme – dvije godine i koji mjesec – već smo na neki način izgradili prijateljstvo i svaki put kad me vidi usklikne: “O, naš dragi župniče!” A ja sam jednom hrabro rekao: “O, dragi moj župljanine, koji ne dolazi uvijek!

Izvor: www.radiovaticana.va 

Prijevod: Verica Kraš Villa