“Iako je polagan, i katkada težak, put prema jedinstvu naši svetih Crkvi je nezaustavljiv jer ga želi Bog i jer moramo biti Njegovi svjedoci u ovom svijetu koji se ne zanima za Boga”, istaknuo je ekumenski patrijarh Bartolomej I., susrevši se u Istanbulu s generalnim vikarom Rima, nadbiskupom Angelom De Donatisom, javlja Radio Vatikan. Uz nadbiskupa De Donatisa na susretu je sudjelovalo i sedamdesetak svećenika rimske biskupije koji su zajedno sa skupinom vjernika iz Rimskog djela za hodočašća krenuli na hodočašće u Tursku.

Patrijarh je prokomentirao i činjenicu da Katolička i Pravoslavna Crkva, zbog razilaženja julijanskog i gregorijanskog kalendara od 16. stoljeća, slave Uskrs na različite datume.

“Sigurni smo da će, čim bude vrijeme za to, naše Crkve znati ponizno i u raspoloživosti ostvariti zajednički naum i poslušati poziv svetoga Pavla koji odzvanja poput vapaja, a koji je danas, u ovom globaliziranom i masmedijskom svijetu, potreban više nego ikada: „… već je žrtvovana Pasha naša, Krist. Zato svetkujmo“ (1Kor 5, 7-8).

“Dolazite iz Rima, u kojemu je biskup naš voljeni brat, papa Franjo”, nastavio je potom patrijarh Bartolomej I., istaknuvši: “Duboko jedinstvo namjerā povezuje nas od samoga njegova izbora, i plodno se nastavilo tijekom tih pet godina njegova papinstva te smo bili ujedinjeni u brojnim događajima i trenucima.”

Nadbiskup De Donatis je pak sa svoje strane poručio Patrijarhu da se susreo s papom Franjom koji ga je zamolio da prenese njegove srdačne pozdrave.

“Sretni smo što smo danas ovdje. Za nas je to velika radost”, kazao je nadbiskup. “Uvijek se rado vraćamo ovamo upravo kako bismo pobudili taj duhovni spomen koji je dobar za naš put u nasljedovanju Isusa Krista.”

Bitno.net