Taize

Budite sol svijeta kojemu je potrebno da pronađe „okus“ Boga – želja je koju je papa Franjo izrazio u poruci, koju je potpisao njegov državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenoj tisućama mladića i djevojaka, koji se od danas pa do 2. siječnja nalaze u Pragu, na tradicionalnom, 37. molitvenom susretu koji krajem godine organizira Zajednica iz Taizéa.

Ono što na kraju svake godine sjedinjuje mlade s europskoga istoka i zapada zove se „Hodočašće povjerenja na Zemlji“; put je to koji valja živjeti u molitvi i uzajamnom dijalogu – napomenuo je Papa u poruci. Po svojemu Duhu, koji boravi u vama, Krist vam daje da budete sol zemlje, jer želi vratiti svijetu njegov pravi okus, i to kroz otkrivanje ljepote zajedništva s Bogom, i među braćom – istaknuo je Sveti Otac.

U trenutku kada Republika Češka slavi 25 godina od povratka demokracije, – napisao je Papa – nemojte u svojim molitvama zaboraviti mučenike, i one koji su očitovali svoju vjeru; muškarce i žene dobre volje koji su, besplatnim darom samih sebe, katkada i po cijenu velikoga trpljenja, omogućili da njihova zemlja pronađe put slobode. I vi ste pozvani, – nastavio je papa Franjo – otvoriti putove slobode, dajući sebe raspoloživošću Marije iz Nazareta, kada je prihvatila u sebi život Sina Božjega. To je život koji se ima razviti i u vama – napomenuo je Sveti Otac.

Ali, prihvatiti u sebi Isusov život, uvijek je neodvojivo od njegova svjedočenja drugima. Zbog toga je Papa istaknuo da se pouzdaje u sposobnost zamišljanja i u kreativnost mladih iz Taizéa, što će pomoći Evanđelju da danas bude radosno naviještano i slušano u njihovim zemljama. Pritom je naveo jednu svoju misao iz apostolske pobudnice „Evangelii Gaudium“ (Radost Evanđelja), u kojoj o mladima govori kao o putnicima vjere, i radosnima zato što donose Isusa na svaku ulicu, na svaki trg, na sve krajeve zemlje.

Spomenuvši se potom mislî koje je istaknuo tijekom putovanja u Tursku, u studenom ove godine, a što se tiče mladih pravoslavnih, katolika i protestanata koje će susresti na međunarodnim susretima koje organizira Zajednica iz Taizéa, Papa je mladima okupljenima u Pragu poručio: „Oni danas od nas traže da učinimo korake naprijed u svrhu punoga zajedništva“.

RV