Na početku brifinga Lombardi se kratko osvrnuo na drugu opću kongregaciju, održanu 4. ožujka poslijepodne, tijekom koje je o. Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinskoga doma, održao prvu od dviju meditacija predviđenih apostolskom konstitucijom Universi Dominici gregis. Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice potvrdio je također da su u Rim stigli još neki kardinali elektori: maronitski patrijarh Njegovo Blaženstvo Béchara Boutros Raï, kard. Joachim Meisner, kard. Rainer Maria Woelki, kard. Théodore-Adrien Sarr, kard. Dominik Duka, i položili prisegu. Na jučerašnjoj je kongregaciji, među ostalim, odlučeno da 5. i 6. ožujka neće biti poslijepodnevnih kongregacija. Održavat će se samo prijepodnevne. Održano je devet izlaganja.

Na jučerašnjoj, trećoj kongregaciji prisegu je položilo još sedam kardinala koji su u međuvremenu stigli u Vatikan: kardinali elektori Antonio María Rouco Varela, Zenon Grocholewski i Anthony Olubunmi Okogie te kardinali Michael Kitbunchu, Emmanuel Wamala, Eusébio Oscar Scheid i Christian Tumi koji neće sudjelovati u izboru novog pape. Tako je sada u Rimu nazočno 110 kardinala elektora, a na trećoj je kongregaciji sudjelovalo ukupno 148 kardinala.

Na jučerašnjoj je kongregaciji, kako je izvijestio o. Lombardi, održano 11 izlaganja, u kojima se, među ostalim, razmišljalo o djelovanju Svete Stolice i raznih dikasterijâ te njihovu odnosu s biskupima, zatim o obnovi Crkve u svjetlu Drugoga vatikanskog sabora, stanju u Crkvi i potrebi nove evangelizacije u svijetu i različitim kulturnim prilikama.

U protekla su dva dana održana ukupno 33 izlaganja kroz koja je predstavljeno svih pet kontinenata i na kojima je obrađivan širok spektar tema. Pročitan je br. 37 apostolske konstitucije Universi Dominici Gregis s promjenama uvedenim novim motu proprijem Benedikta XVI., u vezi početka konklava. O. Lombardi potom je objavio da je prihvaćen prijedlog nekolicine kardinala da se 6. ožujka u 17 sati održi liturgijsko slavlje u Bazilici svetoga Petra na kojem će se moliti za Crkvu i pripremu za izbor novog Petrova nasljednika. Članovi Kardinalskog zbora su pozvani da sudjeluju prema svojim mogućnostima. U utorak 5. ožujka popodne započeli radovi u Sikstinskoj kapeli na pripremi konklava. (ika/bitno.net)