Papa Franjo prošlog je četvrtka potpisao dekret o herojskom stupnju kreposti fra Alberta Berette, talijanskog kapucina i brata svete Gianne (Ivanke) Beretta Molla.

Fra Alberto je rođen 1916. godine u Milanu. Bio je jedno od 13 djece pobožne talijanske obitelji. Kao i njegova sestra Gianna, Beretta je postao liječnik, ali umjesto da nastavi medicinsku karijeru odlučio se pridružiti kapucinima. Njegova sestra Virginija koja je postala redovnicom kazala je kako je na njegov poziv presudan utjecaj imao susret s Padrom Pijem.

Za svećenika je zaređen 1948. godine, nakon čega je 33 godine služio kao misionar u Brazilu gdje je svoje liječničko znanje koristio kako bi pomagao siromašnima i bolesnima.

Fra Alberto je postao poznat po svojoj liječničkoj umješnosti, a pacijenti iz cijelog Brazila tražili su njegovu pomoć. Kad ljudi nisu mogli putovati do njega, odlazio bi u kućne posjete što je ponekad zahtijevalo putovanja u udaljene dijelove zemlje.

Iz tog razdoblja potječe priča koju je svojedobno za poljski katolički tjednik Gosc Niedzielny novinarima ispričala sestra Virginija.

Navodni događaj se zbio u seocetu Alto Brasila na jugu pokrajine Maranhão. Jednoj ženi u poodmakloj trudnoći pukao je vodenjak i počeo je porod, a nikoga od liječnika nije bilo u blizini. Muž je izletio iz kuće kako bi pokušao pronaći nekoga. Nije uspio, ali kada se u panici vratio kući zatekao je svoju ženu s djetetom u naručju. Pitao ju je kako je uspjela sama.

„Bio je tu fra Alberto i on me porodio. Mislila sam kako si ga ti poslao“, odgovorila mu je žena. Fra Alberto je u tom selu bio jako poznat, često je dolazio, liječio ljude i predvodio mise u lokalnoj crkvi.

Zahvalni muž odlučio je otići do samostana kapucina i sam zahvaliti fra Albertu. Međutim, kada je došao tamo, čuo je nešto što ga je šokiralo: „Alberto je već dva tjedna u Italiji, vraća se idući tjedan“.

Kapucin je bio nazočan na misi proglašenja blaženom svoje sestre Gianne Beretta Molla, koja je preminula 1962. godine nakon što je odbila pobačaj i moralno dopuštenu operaciju uklanjanja benignog fibroma maternice, kako bi sačuvala život svog nerođenog djeteta.

Fra Alberto je umro 10. kolovoza 2001., a proces za njegovu beatifikaciju započeo je 2008. godine.