papa ispovijed

Nitko ne može postaviti granicu ljubavi Boga koji prašta – napisao je papa Franjo u tekstu bule. Međutim, i oprost ima jedan uvjet – podsjetio je Papa na početku ove godine – Nema nijednog grijeha koji Bog ne može oprostiti! Samo ono što je izvan božanskoga milosrđa ne može se oprostiti, kao što netko tko izbjegava sunce ne može biti osvijetljen ni ugrijan – rekao je Sveti Otac u govoru sudionicima tečaja Apostolske pokorničarne, u ožujku ove godine.

A na općoj audijenciji 16. prosinca istaknuo je da je ispovijed jedan od važnih znakova Svete godine. Bog nas shvaća i u našim ograničenjima, razumije nas i u našim proturječjima. Ne samo to, On nam svojom ljubavlju govori da upravo kada priznajemo svoje grijehe, još nam je bliži i potiče nas da gledamo naprijed. Kaže nam i više: da kada priznamo svoje grijehe i molimo oprost, na nebu je slavlje. Isus slavi; to je Njegovo milosrđe.

Opraštanje grijeha nije plod naših napora – ističe papa Franjo – nego dar Duha Svetoga koji nas ozdravlja. I to nije nešto što si možemo sami dati. (…) Oprost se traži; traži se od nekog drugog, a u ispovijedi ga tražimo od Isusa – rekao je Papa na općoj audijenciji 19. veljače te primijetio – Netko bi mogao reći: ja se ispovijedam samo s Bogom. Jest, možeš reći Bogu ‘oprosti mi’, i reći svoje grijehe, ali naši su grijesi i protiv braće, protiv Crkve. Zbog toga je potrebno tražiti oprost od Crkve, od braće, u osobi svećenika – objasnio je Sveti Otac.

Međutim, – prema Papinim riječima – ispovijed ne smije biti mučenje. Ispovjednici imaju poštovati dostojanstvo i osobni život svakog čovjeka. I najveći grješnik koji dođe pred Boga tražiti oprost ‘sveta je zemlja’… kojoj se valja posvetiti, njegovati ju brižno i uz pastoralnu pobožnost. Iz ispovjedaonice bi svi trebali izići radosnoga srca i lica iz kojega zrači nada – ističe papa Franjo.

RV | Bitno.net