Papa_angelus

Božji poziv „ima tri karakteristike“ – rekao je Sveti Otac – „besplatnost, velikodušnost i univerzalnost.“ Bog nam besplatno nudi spasenje, ali toliko puta – poput uzvanika iz Evanđelja – ne prihvaćamo njegove darove i na prvo mjesto stavljamo vlastite interese; kao da nam se Božji poziv čini gnjavažom.
Kralj dalje u prispodobi velikodušno širi svoj poziv na sve ljude s raskrižja i trgova – dobre i zle, bez razlike – kako bi se svadbena dvorana ispunila. „Evanđelje, koje neki odbacuju, prihvaćaju brojna druga srca“ – kazao je Papa i nastavio:
„Božja dobrota nema granica i ne diskriminira; zbog toga je svadba Gospodnja univerzalna. Svima je dana mogućnost odgovoriti na njegov poziv“ te se nitko „nema pravo držati povlaštenim“, „ekskluzivnim“ uzvanikom. „To nas nuka da se otvorimo periferijama“ i onima na rubu, koji su odbačeni i prezreni u društvu, „ne svodeći granice Kraljevstva Božjega na ‘crkvicu’, već šireći Crkvu do dimenzija Kraljevstva Božjega“ – kazao je papa Franjo.
„Samo je jedan uvjet“ da bi se ostalo na toj svadbenoj gozbi: „obući svadbeno ruho“ – naglasio je Sveti Otac, to jest, svjedočiti konkretno ljubav prema Bogu i bližnjemu – osobito prema najslabijima i progonjenima.
Prije podnevne molitve, Papa je u zagovor presvete Djevice Marije povjerio sve odbačene te „toliku braću progonjenu zbog vjere“ te je zazvao njezin zagovor na rad sinode posvećene obitelji. Poslije molitve Anđela Gospodnjega, Papa je podsjetio na primjer novoproglašenoga blaženika, mučenika Francesca Zirana, franjevca, koji se radije odrekao života nego vjere, što je u žestokim progonima kršćana, osobito svjedočanstvo.
Također je Sveti Otac skrenuo pozornost na stanje u Genovi, koja je pogođena poplavom i preporučio građane zagovoru Marije Pomoćnice, izmolivši zajedno s okupljenim vjernicima Zdravomariju. Na kraju je pozdravio i različite skupine okupljenih hodočasnika, podsjećajući ih da mole za njega, otpustivši ih na svoj uobičajen način.

RV | Bitno.net