Bog je gospodar svijeta a ne čovjek – istaknuo je papa Benedikt XVI. u današnjem nagovoru prije podnevne molitve Anđeo Gospodnji, potom je uputio apel Ujedinjenim narodim da usvoje vjerodostojna rješenja za klimatske promjene.

Razdoblje došašća podsjeća čovjeka da gospodar svijeta nije on, nego Djetešce-Bog koji je došao spasiti svijet – ustvrdio je Papa u nagovoru zaključenom pozivom stručnjacima Ujedinjenih naroda da usklade vjerodostojan i odlučan odgovor na klimatske promjene, vrlo zabrinjavajuću pojavu.

Komentirajući misno evanđelje prve nedjelje Došašća, u kojem Krist poziva učenike i sve ljude da bdiju, rekao je kako je riječ o spasonosnom upozorenju da se prisjetimo da život nema samo zemaljsku dimenziju, nego je usmjeren prema nečem drugom, kao stabljika koja izbija iz zemlje i otvara se prema nebu. Razumna stabljika, ljudsko biće, obdareno slobodom i odgovornošću, zbog čega će svatko morati položiti račun o tome kako je živio, kako se služio svojim sposobnostima, je li ih koristio samo za sebe ili na dobro braće – ustvrdio je Sveti Otac.

Problem nastaje kada ljudska bića ne priznaju – nastavio je Papa – poput izraelskog naroda prije više tisuća godina, da su raskinuli odnos s nebom i da su sadašnjost učinili nepravednijom i zabrinutijom, kakva je u nekim dijelovima post-modernog svijeta. U gradovima gdje život biva anoniman i horizontalan, čini se da je Bogu odsutan i da je čovjek jedini gospodar, kao da je on tvorac i upravitelj svega, da građenja, posao, gospodarstvo, prijevoz, znanosti, tehnika i sve ovisi samo o čovjeku. A katkada se u ovome svijetu, koji izgleda gotovo savršen, u prirodi ili društvu dogode prevrati pa mislimo da se Bog povukao, da nas je, takoreći, prepustio nama samima – kazao je Papa:
A zapravo – ponovio je Sveti Otac – pravi gospodar svijeta nije čovjek nego Bog, čijem se otajstvu spasenja može otvoriti čovjek samo ako srce otvori ljubavi proizišloj iz betlehemskog događaja. Svake se godine ponavlja vrijeme Došašća da nas podsjeti da naš život iznova ima otkriti svoje pravo usmjerenje prema licu Božjem. Nije to lice gospodara nego Boga Oca, Prijatelja – ustvrdio je Benedikt XVI.

Nakon molitve Anđeo Gospodnji Papa je ponovio da sutra u Durbanu, u Južnoj Africi, započinju radovi Konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama i o Protokolu iz Kyota. Želja mi je da svi članovi međunarodne zajednice usuglase odgovoran, vjerodostojan i odlučan odgovor na tu zabrinjavajuću i složenu pojavu, vodeći računa o potrebama siromašnijeg stanovništva i budućih naraštaja – kazao je Sveti Otac.

U pozdravima na raznim jezicima, upućenim tisućama vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra, Sveti se Otac posebno obratio europskim upraviteljima Društva svetoga Vinka Paulskog da se s evanđeoskim duhom sučele sa starim i novim siromaštvima, a poseban je pozdrav uputio kubanskoj zajednici bergamske biskupije i Sveučilišnoj afričkoj službi u Rimu, potom je svima poželio ugodnu nedjelju i sretan adventski hod. (rv/bitno.net)