Bivši glavni tajnik Europske komisije Martin Selmayr imenovan je za veleposlanika Europske unije pri Svetoj Stolici, objavila je u utorak Europska komisija, a prenio katholisch.de.

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije, imenovao je 44 voditelja izaslanstava, voditelja ureda, otpravnika poslova Europske unije za nadolazeću diplomatsku rotaciju u izaslanstvima EU-a diljem svijeta. Nijemac Martin Selmayr, koji je od 2019. do početka 2024. bio veleposlanik Europske unije u Beču, imenovan je za veleposlanika EU-a pri Svetoj Stolici, Malteškom redu i organizacijama UN-a. Nominaciju mora pratiti potvrda na novoj lokaciji. Doktor prava trenutno je gostujući profesor za europsko pravo na Institutu za inovacije i digitalizaciju prava na Sveučilištu u Beču.

Selmayr je prije rada u diplomatskoj službi EU bio najutjecajniji dužnosnik u Komisiji Europske unije. Od 2014. do 2018. bio je šef kabineta tadašnjeg predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera, a od 2018. do 2019. glavni tajnik Europske komisije.

Selmayr bi na jesen trebao zamijeniti nizozemsku diplomatkinju Alexandru Valkenburg, koja je na čelu predstavništva Europske unije u Rimu od 2020. godine. Veleposlanstvo predstavlja EU ne samo pred Svetom Stolicom, već i pred Malteškim redom, Republikom San Marino i organizacijama UN-a u Rimu, Svjetskim programom za hranu, Organizacijom za hranu i poljoprivredu te Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj. Europska unija i Sveta Stolica uspostavile su diplomatske odnose 1970. Vatikan od te godine šalje nuncija u Bruxelles, a EU od 2006. ima akreditiranog veleposlanika pri Svetoj Stolici. Selmayr je prvi Nijemac na ovoj poziciji. Njegovi prethodnici bili su iz Nizozemske, Poljske, Francuske i Portugala, izvijestio je 17. travnja katholisch.de.