Da raščistimo odmah na početku – članovi redakcije portala Bitno.net vjeruju kako će glavnu, pa i presudnu ulogu u odabiru novoga pape imati Duh Sveti (pri čemu, naravno, uvažavamo postojanje slobodne volje svakog od pojedinih kardinala). Međutim, to nije razlog da u danima uoči konklava ne predstavimo kardinale koje mediji skloniji špekulacijama obično navode kao glavne kandidate za novoga biskupa rimskog. Ne činimo to zbog toga kako bi se takvim špekulacijama pridružili, nego da, jednostavno, našim čitateljima iznova predstavimo neke od najutjecajnijih i najzanimljivijih kardinala koje Katolička crkva u ovom trenutku ima. Uzbudljivo duhovno bogatstvo “jedinstva u različitosti” koje karakterizira Crkvu vidljivo je i u Božjim slugama koji čine njezin Kardinalski zbor, onaj koji će uskoro u Rimu izabrati novoga Papu.

Timothy Dolan, nadbiskup New Yorka

Kardinal za kojega čak i oni mediji neskloni Katoličkoj crkvi tvrde kako ima upravo neodoljiv javni nastup rođen je 6. veljače 1950. u St. Louisu u američkoj saveznoj državi Missouri. U razgovorima za medije rekao je kako je “želio biti svećenikom od kada zna za sebe”. Nakon ulaska u sjemenište u svojoj 14. godini, Dolan je kasnije nastavio školovanje na Katoličkom sveučilištu kardinala Glennona u Missouriju, a potom u Rimu na Papinskom sjevernoameričkom sveučilištu, te na dominikanskom Angelicumu. Za svećenika je zaređen 1976.

Nakon pastoralnog rada i akademskih aktivnosti na par katoličkih sveučilišta, kao i angažmana u apostolskoj nuncijaturi u Washingtonu (bio je tajnik nuncija), Dolan 1994. odlazi u Rim gdje je bio rektorom Papinskog sjevernoameričkog sveučilišta, a kasnije Angelicuma. U domovinu se vraća 2001. gdje je prvo bio pomoćnim biskupom St. Louisa, potom nadbiskup Milwaukeeja, a 2009. postaje desetim nadbiskupom New Yorka.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Svi analitičari slažu se kako je Dolanova pristupačnost, spremnost za dijalog s neistomišljenicima i istodobna sposobnost zastupanja katoličke doktrine na razumljiv i uvjerljiv način učinila od njega jednog od medijski najeksponiranijih i najpopularnijih vjerskih vođa u SAD-u. Dolan trenutačno predsjeda i Američkom biskupskom konferencijom koja već skoro dvije godine vodi beskompromisni rat s administracijom američkog predsjednika Barackom Obamom oko obaveznog osiguravanja kontraceptivnih sredstava za radnike u sklopu “Obamacarea”. Nadbiskup New Yorka, jednostavno, predstavlja američki katolicizam u njegovom najboljem obliku – u onome koji je on otvoren prema svijetu i pri tome jednako dalek od religijskog fundamentalizma i liberalističke “diktature relativizma”.

Iako je u svom prepoznatljivo duhovitom stilu rekao da “oni koji njega vide kao novog papu, mora da su pušili marihuanu” neki od analitičara ipak mu daju stanovite izglede.

G. A. | Bitno.net