Da raščistimo odmah na početku – članovi redakcije portala Bitno.net vjeruju kako će glavnu, pa i presudnu ulogu u odabiru novoga pape imati Duh Sveti (pri čemu, naravno, uvažavamo postojanje slobodne volje svakog od pojedinih kardinala). Međutim, to nije razlog da u danima uoči konklava ne predstavimo kardinale koje mediji skloniji špekulacijama obično navode kao glavne kandidate za novoga biskupa rimskog. Ne činimo to zbog toga kako bi se takvim špekulacijama pridružili, nego da, jednostavno, našim čitateljima iznova predstavimo neke od najutjecajnijih i najzanimljivijih kardinala koje Katolička crkva u ovom trenutku ima. Uzbudljivo duhovno bogatstvo “jedinstva u različitosti” koje karakterizira Crkvu vidljivo je i u Božjim slugama koji čine njezin Kardinalski zbor, onaj koji će uskoro u Rimu izabrati novoga Papu.

Peter Turkson, predsjednik Papinskog vijeća Iustitia et Pax

“Kada bi Turkson postao papom, ples na ulicama gradova Gane i cijele Afrike trajao bi mjesecima”, simpatično je komentirao ovih dana o. Alexander Lucie-Smith, kolumnist britanskog Catholic Heralda.

I doista, mnogi su napisali čitave stranice komentara o tome zašto bi Turkson mogao postati papom. Ta je ideja o prvom “crnom papi” bila draga i liberalnijim komentatorima, ali su ubrzo odustali od nje kada su shvatili da je kardinal iz Gane po nekim pitanjima i “konzervativniji” od svoje subraće iz Europe i obje Amerike. Kako bilo, nema sumnje da je Peter Turkson iznimna duhovna ličnost, a to što je rođen kao crnac, važno je, ali nije presudno za njegov pastoral.

Turkson se rodio 11. listopada 1948. u siromašnoj obitelji s desetoro djece u radničkom naselju Wassa Nsuta u zapadnoj Gani. Otac mu je bio metodist, a majka katolkinja, što je i on sam kasnije isticao kao razlog za njegov interes i gorljivost za ekumenizam. Ne samo to – tetak mu je musliman, pa tako i njegova zainteresiranost za dijalog s islamom.

U mladosti se Turkson bavio glazbom, svirao je bas u jednom afrobeat bandu, a omiljeni glazbenik bio mu je James Brown. Nakon školovanja u sjemeništu Svete Tereze u Amisanu, otišao je u SAD i tamo studirao na franjevačkom sjemeništu Svetog Antuna u Renseelaeru kod New Yorka. Za svećenika je zaređen 1975. Nakon kraćeg boravka u Africi nastavio je školovanje na Papinskom biblijskom institutu u Rimu. 1992. papa Ivan Pavao II. imenuje ga za nadbiskupa Cape Coasta, a kardinalom je postao 2003. U Rimu djeluje od 2009. kada ga je papa Benedikt XVI. imenovao predsjednikom Papinskog vijeća Iustitia et Pax. Članom je i čitavog niza kongregacija i drugih papinskih vijeća.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Kao predsjednik Papinske komisije Iustitia et Pax, odgovoran je za dokument iz 2011. u kojem su “neoliberalizam” i “idolopoklonstvo tržišta” optuženi kao glavni krivci za globalnu krizu.

Nedavno je progovorio i o problemu seksualnih skandala u Katoličkoj crkvi, pa je rekao kako se takve stvari ne mogu dogoditi u Africi, jer je tamošnja kultura neprijateljski nastrojena prema homoseksualizmu, što je naravno izazvalo kritike gay lobija.

“Zašto ne? Ako Bog, po svojoj providnosti, želi crnca za papu, onda mogu samo reći – Bogu hvala!”, rekao je Turkson nedavno kada su ga pitali za komentar tvrdnji kako bi on mogao postati novim biskupom rimskim. Oni koji ga preferiraju kao papabila pišu o njegovoj energičnosti, komunikativnosti i snalažljivosti u javnim nastupima.

G.A. | Bitno.net