Da raščistimo odmah na početku – članovi redakcije portala Bitno.net vjeruju kako će glavnu, pa i presudnu ulogu u odabiru novoga pape imati Duh Sveti (pri čemu, naravno, uvažavamo postojanje slobodne volje svakog od pojedinih kardinala). Međutim, to nije razlog da u danima uoči konklava ne predstavimo kardinale koje mediji skloniji špekulacijama obično navode kao glavne kandidate za novoga biskupa rimskog. Ne činimo to zbog toga kako bi se takvim špekulacijama pridružili, nego da, jednostavno, našim čitateljima iznova predstavimo neke od najutjecajnijih i najzanimljivijih kardinala koje Katolička crkva u ovom trenutku ima. Uzbudljivo duhovno bogatstvo “jedinstva u različitosti” koje karakterizira Crkvu vidljivo je i u Božjim slugama koji čine njezin Kardinalski zbor, onaj koji će uskoro u Rimu izabrati novoga Papu.

Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskog vijeća za kulturu

Sekularni mediji nazivaju ga “najzanimljivijim čovjekom Katoličke crkve”, svima je jasno kako je riječ o kardinalu iznimne erudicije i duhovnog bogatstva (vatikanist John L. Allen Jr. opisao ga je kao kombinaciju “srca Ivana XXIII. i uma Benedikta XVI.), a njegov ugled potvren je i kada je odabran predvoditi nedavne duhovne vježbe za Benedikta XVI. i pripadnike rimske kurije. Nakon okončanih duhovnih vježbi njegove je meditacije nad Svetim Pismom Benedikt XVI. nazvao “briljantnim”, što nije mali kompliment kada se zna da dolazi iz usta najvećeg živućeg katoličkog teologa.

Talijanski kardinal Gianfranco Ravasi rođen je 18. listopada 1942. u gradu Merateu u Lobmardiji. Njegova prvotna želja bila je studirati latinski i grčki, ali je osjetio poziv na svećenstvo. Studirao je u Milanu, a poslije na rimskom Papinskom sveučilištu Gregorijana i Papinskom biblijskom institutu. Za svećenika je zaređen 1966. Tijekom studiranja i kasnije svoja ljeta je provodio na arheološim nalazišima u Siriji, Jordanu, Iraku i Turskoj gdje je radio sa nekim od vode ih arheologa današjice.

Nakon profesure iz egzegeze na sveučilištu u Milani i prefekture u Ambrozijanskoj knjižnici u Milanu, Ravasi je 2007. postao predsjednikom Papinskog vijeća za kulturu, te predsjednikom Papinske komisije za kulturno naslijeđe crkve i Papinske komisije za sakralnu arheologiju. Za kardinala đakona imenovan je 2010.

Ravasi je poznat kao kardinal iznimne erudicije i kao poznavatelj ne samo katoličke intelektualne i teološke tradicije, nego i mislilaca koji dolaze iz krugova neprijateljski raspoloženih prema kršćanstvu (često citira Nietzschea, primjerice, koristeći, naravno, njegove misli samo kako bi pojačao poantu svoje evangelizatorske poruke). Istodobno, kardinal je poznat kao snalažljiv u javnim nastupima i izvježban u polemikama i dijalozima sa ateistima i agnosticima. Pisao je kolumne u više tiskovina, kako katoličkim, tako i svjetovnim, a često se pojavljivao na televiziji.

Kao čelnik Papinskog vijeća za kulturu zaslužan je za to što će Vatikan iduće godine imati svoj paviljon na Venecijanskom bijenalu, najprestižnijoj svjetskoj izložbi suvremene umjetnosti. Također, idejni je začetnik “Predvorja naroda”, javnih tribina na kojima se katolički intelektualci sastaju i diskutiraju sa ateistima i agnosticima.

– Moram priznati kako se divim Papi jer je očitovao veličinu Petrova poslanja priznavši da mu njegovo fizičko stanje otežava obnašanje službe. Papa je u nekom smislu učinio bogoslovni čin: razvidno je očitovao što je papinska služba kad je rekao da više nema snage za nju – rekao je nedavno Ravasi komentirajući odluku Benedikta XVI.

G. A. | Bitno.net