Toso
Mogli bismo reći da nas je povijest naučila malo čemu, ili gotovo ničemu. Milanskim ediktom prije 1700 godina, car je Konstantin „oslobodio“ Kristove sljedbenike od sustavnih progona. Sedamnaest stoljeća poslije, na istoj europskoj pozornici, ne samo da nije smanjen broj slučajeva nesnošljivosti i diskriminacije prema kršćanima, nego je čak povećan – napomenuo je biskup koji je, unatoč sve većoj općoj osjetljivosti na području ljudskih prava, istaknuo brojne sjene kada je u pitanju stanje kršćanskih zajednica u svijetu danas.

Počevši od postupne marginalizacije vjere i vjerske prakse, u okviru koje se u javnoj raspravi, a sve češće i na sudovima, kršćane podsjeća da mogu vjerovati sve što žele u svojim kućama i u svojim glavama, te da mogu izražavati vjerske osjećaje kako žele u privatnim crkvama, ali da jednostavno ne mogu javno djelovati na temelju tih vjerovanja – istaknuo je biskup napominjući da je riječ o namjernom izvrtanju i ograničavanju pravoga značenja vjerske slobode, koje se odražava na najmanje dva područja.

[facebook]Ako želiš čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Prvo je nesnošljivost prema kršćanskom govoru. Kao dokaz biskup je Toso spomenuo sve češće prijetnje upućene kršćanima, kao i njihova uhićenja, zbog toga što su izrazili svoje mišljenje o pitanjima povezanima s njihovom vjerom, a progonjeni su čak i na socijalnim mrežama. Drugo je područje ono „kršćanske savjesti“, posebno na radnom mjestu. U cijeloj su Europi utvrđeni brojni slučajevi kršćana otpuštenih s posla samo zato što su nastojali raditi po vlastitoj savjesti. Rezultat je taj da su neki građani s područja zemalja članica Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi prisiljeni izabrati jednu od dvije mogućnosti: mogu se odreći vlastite vjere i raditi protiv svoje savjesti, ili ustrajati i suočiti se s činjenicom da gube izvor za uzdržavanje.

Uzimajući u obzir i vandalizam i poruge koji se događaju na bogoštovnim mjestima, Sveta Stolica traži od država Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi da se diskriminacija kršćana – pa i tamo gdje su oni većina – smatra velikom prijetnjom cijelom društvu, te ju stoga valja suzbijati upravo onako kako se opravdano čini s antisemitizmom i islamofobijom. Uskratiti moralnom sadržaju, utemeljenom na vjeri, mjesto na javnom mjestu, čin je nesnošljivosti, i on je protudemokratski – upozorio je biskup Toso te dodao – Drugim riječima, tamo gdje bi moglo doći do sukoba pravâ, vjersku slobodu ne valja smatrati manje vrijednom.

(rv/bitno.net)