“Da je Biblija samo književno remek-djelo, zbirka lijepih starih priča, valjalo bi reći mnogim kršćanima koje ubijaju i muče zato što posjeduju Bibliju da su doista ludi što umiru za obično književno djelo” rekao je Papa

Biblija

Biblija nije „književno remek-djelo“, nego „knjiga poput plamena, knjiga u kojoj Bog progovara“ – istaknuo je papa Franjo u predgovoru jednoga izdanja Biblije za mlade, objavljenog nedavno na njemačkom jeziku, donosi Radio Vatikan. Radi se o Youcat Bibliji koju će na hrvatski jezik objaviti nakladna kuća Verbum i bit će dostupna od ožujka 2016.

Poseban predgovor Bibliji za mlade osobno je napisao papa Franjo, a izbor tekstova iz Biblije staroga i novoga zavjeta te komentari na te biblijske tekstove u već dobro poznatom i prepoznatljivom Youcat stilu, zajednički su rad tima međunarodno priznatih znanstvenika. U nastajanje Biblije uključeni su i sami mladi tako da se u Bibliji nalaze i poticajna osobna iskustva i svjedočanstva mladih.

Papa Franjo poziva mlade, baš kao što je to učinio i Benedikt XVI. u svom poticajnom predgovoru YOUCAT Katekizma za mlade, da intenzivno, svakodnevno čitaju Bibliju za mlade, da raspravljaju o njoj u skupinama te da žive po njoj.

Dragi mladi prijatelji – napisao je Sveti Otac – kad biste vidjeli moju Bibliju, možda vas ne bi zadivila. Rekli biste: „Ovo je Papina Biblija? Tako stara i istrošena knjiga?“

Možda biste mi htjeli pokloniti novu, čak i izdanje od 1000 eura; ali ne bih ju htio. Volim svoju staru Bibliju, koja me prati pola mojega života – nastavio je Papa. Vidjela je moje radosti, bila je okupana mojim suzama: ona je moje neprocjenjivo blago. Živim od nje i ni zašto je na svijetu ne bih dao.

Nakon što ju pročitate u jednom dahu, ne dopustite da završi na polici u knjižnici, skupljajući prašinu, sve dok je vaša djeca jednoga dana ne vide u antikvarijatu. Ne, to se ne smije dogoditi – poručio je Papa. Napomenuo je da su kršćani danas progonjeni više nego u prvim stoljećima Crkve, i to zato što nose križ i svjedoče Krista, zato što posjeduju Bibliju. Očito se radi o – kako je rekao – „iznimno opasnoj knjizi“. Tako je rizično posjedovati ju da je u nekim zemljama to gotovo kao da ste sakrili bombe u ormar.

Biblija i Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi je jednom rekao: „Vama kršćanima je povjeren tekst koji u sebi ima dovoljno dinamita da u milijun komadića eksplodira čitavu civilizaciju, preokrene svijet naglavačke i donese mir na planet poharan ratom. Prema njemu se, međutim, odnosite kao da je samo književno djelo i ništa više“. Da je Biblija samo književno remek-djelo, zbirka lijepih starih priča – napomenuo je Papa –, valjalo bi reći mnogim kršćanima koje ubijaju i muče zato što posjeduju Bibliju da su doista ludi što umiru za obično književno djelo.

Međutim, s Božjom riječi svjetlo je došlo na svijet i nikada se neće ugasiti. U rukama imate nešto božanstveno: knjigu koja je poput plamena, knjigu u kojoj Bog progovara. Zbog toga se sjetite – poručio je Sveti Otac – da Biblija nije napravljena kako bi ju se stavilo na policu, nego da bi ju se držalo u rukama i često, svakodnevno čitalo – bilo sami, bilo u društvu.

Mlade je potaknuo da Bibliju čitaju zajedno s prijateljima i ne boje se da zbog toga drugima ispadnu smiješni. Pažljivo ju čitajte, nemojte biti površni, kao da se radi o stripu! Božju se riječ ne može samo preletjeti pogledom – napomenuo je, pozivajući mlade da se zapitaju što Biblija govori njihovom srcu. Samo tako će Božja riječ moći očitovati svu svoju snagu i preobraziti naš život – ustvrdio je papa Franjo.

Mladima je povjerio način kako čita svoju istrošenu Bibliju: često ju uzme, pročita dio, potom je stavi sa strane i – kako je napisao – daje da ga Gospodin gleda. Nisam ja taj koji gleda njega, već on gleda mene. Bog je doista prisutan – rekao je. Potom u dubini osjeća, zamjećuje što mu Gospodin govori. Ponekad ne govori i onda ne osjeća ništa doli praznine. Ali valja ostati strpljiv, čekajući, čitajući i moleći. Ponekad – priznao je – dogodi se da zaspi dok tako moli. Ali tada je „poput sina“ u okrilju „svojega oca“ i to je ono što je važno. Želite li me razveseliti? Čitajte Bibliju – potaknuo je na koncu Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net