Papa emeritus Benedikt XVI. uputio je pismo sudionicima međunarodnog simpozija na temu „Ekleziologija Josepha Ratzingera”, koji je održan na američkom Franjevačkom sveučilištu u Steubenvilleu te je potvrdio važnost i nasljeđe Drugog vatikanskog sabora, piše Vatican News.

Crkva je nedavno obilježila 60. obljetnicu Drugog vatikanskog koncila te je papa u miru Benedikt XVI. rekao kako je taj koncil bio ne samo „smislen” već i „neophodan” u pismu upućenom fra Daveu Pivonki, predsjedniku Franjevačkog sveučilišta u Steubenvilleu. To američko sveučilište bilo je domaćin 10. međunarodnog simpozija na temu „Ekleziologija Josepha Ratzingera” od 20. do 21. listopada. Simpozij je bio pod pokroviteljstvom Vatikanske Zaklade Joseph Ratzinger-Benedict XVI. te je njen predsjednik, p. Federico Lombardi pročitao pismo Pape emeritusa.

U pismu je Benedikt XVI. napisao kako je za njega „velika čast i radost što se u Sjedinjenim Američkim Državama, na Franjevačkom sveučilištu u Steubenvilleu, Međunarodni simpozij bavi mojom ekleziologijom, stavljajući tako moje razmišljanje i trud u velikoj rijeci u kojoj se kretalo”.

„Kada sam počeo studirati teologiju u siječnju 1946.”, nastavio je, „nitko nije razmišljao o ekumenskom saboru. Kada ga je papa Ivan XXIII. najavio, na svačije iznenađenje, bilo je mnogo dvojbi oko toga hoće li to imati smisla, uistinu, hoće li uopće biti moguće organizirati uvide i pitanja u cjelovitu koncilsku izjavu i stoga dati Crkvi smjernice za njezin daljnji hod”. Kako je napisao Benedikt XVI.: „U stvarnosti se pokazalo da je novi koncil ne samo značajan, već i neophodan”.

Po prvi put, nastavio je, „pitanje teologije religija pokazalo se u svojoj radikalnosti”. Isto vrijedi, napomenuo je Papa emeritus, za odnos između vjere i svijeta pukog razuma. „Obje teme nisu ranije bile zamišljene na taj način”, kazao je. To objašnjava zašto je Drugi vatikanski koncil izazivao na početku nelagodu i misao da bi ono više uzdrmalo Crkvu nego dalo jasnoću za njeno poslanje.

Papa emeritus izrazio je iskrenu nadu da će Međunarodni simpozij „biti od pomoći u borbi za ispravno razumijevanje Crkve i svijeta u našem vremenu”.