Caravaggio

Sveti je Otac u katehezi na općoj audijenciji koju je 29. kolovoza održao na trgu ispred Apostolske palače u Castel Gandolfu govorio o spomenu mučeništva svetoga Ivana Krstitelja kako bi istaknuo da i danas kršćanski život iziskuje „mučeništvo“ svakodnevne vjernosti evanđelju. U Rimskom je kalendaru – kako je napomenuo Papa – to jedini svetac kojega slavimo povodom njegova rođendana, 24. lipnja, kao i u spomen na mučeničku smrt. Nakon audijencije, Papa je u dvorištu Apostolske palače posebno pozdravio 2.500 mladih sudionika Nacionalnoga hodočašća ministranata iz Francuske, koje su dopratili brojni biskupi.

Mučeništvo svetoga Ivana Krstitelja – rekao je Papa pozdravljajući hodočasnike na poljskom jeziku, pomaže nam shvatiti da vjera utemeljena na povezanosti s Bogom, čovjeka čini sposobnim da bude vjeran dobru i istini, pa i uz cijenu samoodricanja i žrtve. Poput Ivana – dodao je – ustrajmo uz Boga u molitvi kako nikakav ustupak zlu, ni laž ovoga svijeta, ne bi obmanuo naš život. Tu je misao Papa istaknuo i u katehezi. Draga braćo i sestre, slaviti mučeništvo svetoga Ivana Krstitelja podsjeća i nas, kršćane ovoga našega doba, da se ne može sići do kompromisa s Kristovom ljubavlju, njegovom Riječju, Istinom. Istina jest istina, i tu nema kompromisa – istaknuo je Papa.

Upravo iz ljubavi prema istini – dodao je Sveti Otac – sveti Ivan nije pribjegao kompromisu s moćnicima, i nije se bojao uputiti snažne riječi onima koji su izgubili put do Boga. Kršćanski život iziskuje, takoreći „mučeništvo“ svakodnevne vjernosti Evanđelju, odnosno hrabrost da se dopusti Kristu da raste u nama, te da Krist bude taj koji usmjerava naše misli i naše djelovanje. Ali, to se u našem životu može dogoditi samo ako je čvrst naš odnos s Bogom – upozorio je Papa. Upravo onako kako nas poučava život i mučeništvo Ivana Krstitelja.

Molitva nije izgubljeno vrijeme, ona ne znači da krademo prostor djelovanju, pa i onom apostolskom, nego upravo suprotno – istaknuo je Sveti Otac te objasnio – samo ako smo sposobni imati život vjerne, ustrajne, pouzdane molitve, sâm će nam Bog dati sposobnost i snagu da živimo sretno i mirno, da nadvladamo teškoće, te da Ga hrabro svjedočimo.

Radosnomu je raspoloženju na audijenciji pridonio Papin posebni pozdrav mladim francuskim ministrantima koji su ispunili dvorište Apostolske palače. Dragi prijatelji, služba koju vjerno obavljate omogućuje vam da budete posebno blizu Krista u Euharistiji – rekao im je Papa te ih potaknuo da razvijaju prijateljstvo s Isusom, i da se ne boje zanosno prenositi svojim vršnjacima evanđeosku radost. (rv/bitno.net)