Osam godina nakon što je napustio Petrovu stolicu, papa u miru Benedikt XVI. još uvijek treba ponavljati kako “postoji samo jedan papa”, kako je njegova odluka o ostavci donesena potpuno slobodno i kako za to nije odgovororan homoseksualni lobi u Vatikanu, piše CruxNow.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak, Benedikt XVI. referira se i na nadolazeće putovanje pape Franje u Irak i na predsjednika SAD-a Joea Bidena.

“Bila je to teška odluka”, Benedikt je rekao talijanskom listu Corriere della Sera. “Ali donesena je pri punoj svijesti i mislim da sam dobro učinio. Neki od mojih pomalo ‘fanatičnih’ prijatelja još su ljuti, nisu željeli prihvatiti moj izbor”.

“Mislim na teorije urote koje su uslijedile: bilo je onih koji su rekli da je za to odgovoran Vatileaks skandal, onih koji krivnju pripisuju uroti homoseksualnog lobija, onih koji misle da je to zbog konzervativnog lefebvrianskog teologa Richarda Williamsona. Oni ne žele vjerovati u svjestan izbor. Ali moja savjest je mirna”, rekao je.

Vatileaks skandal označava curenje povjerljivih dokumenata posredstvom Papina sobara, a razotkriva korupciju, mito i borbu struktura moći za sprečavanje Benediktovih pokušaja implementacije veće financijske transparentnosti. Dokumenti koji su procurili uključuju i anonimnu prijetnju smrću upućenu Benediktu.

Homoseksualni lobi, čije je postojanje papa Franjo priznao tijekom konferencije za tisak 2013. godine u papinskom zrakoplovu na povratku iz Brazila, dugo se dovodi u vezu s Benediktovim odlaskom. U danima koji su prethodili njegovoj iznenađujućoj objavi, talijanski mediji donosili su više izvješća o homoseksualnom dijelu vatikanskog klera koji svemu pretpostavlja osobne interese i izlaže Svetu Stolicu mogućnosti ucjene.

Naposljetku, pitanje Richarda Williamsona odnosi se na Benediktovu “rehabilitaciju” četvorice biskupa koje je 1988. godine zaredio nadbiskup Marcel Lefebvre, utemeljitelj tradicionalističkoga Bratstva Pija X, zbog čega su bili automatski izopćeni. Papa je 2009. godine odlučio ukinuti te ekskomunikacije i ubrzo je izbio skandal: Williamson je u intervjuu za televiziju zanijekao holokaust, što se u Njemačkoj kažnjava s do pet godina zatvora. Williamson je tada ponovno zadobio kanonske kazne, a Benedikt se bio prisiljen javno ispričati za ono što se dogodilo.

Prema talijanskim novinama, Benediktov glas “tih je poput daha” i, tijekom pojedinih dijelova razgovora, gotovo bezvučan. Njegov osobni tajnik, nadbiskup Georg Gänswein također je nazočio razgovoru, a u nekim dijelovima je ponavljao i “prevodio” dok je Benedikt kimajući odobravao.

“Um ostaje bistrim, hitrim poput očiju, opreznih i živahnih”, piše novinar koji je razgovarao s papom u miru. “Bijela kosa pomalo je duga, a ispod papinske kapice djeluje bijelo poput njegova ogrtača. Dva vrlo tanka zapešća izviruju iz njegovih rukava, stvarajući sliku iznimne fizičke krhkosti. Ratzinger na lijevom zapešću nosi sat, a na desnome neobičnu napravu koja izgleda kao drugi sat, ali je zapravo alarm koji će se oglasiti ako mu se išta dogodi”.

Nakon kratke rasprave o talijanskoj politici i pandemiji, razgovor se usredotočio na Franjin nadolazeći put u Irak. Ovdje, ističe se u članku, Benediktov izraz postaje “ozbiljnim, zabrinutim”.

“Mislim da je to vrlo važno putovanje”, rekao je Benedikt. “Nažalost, pada u vrlo teškom trenutku, što to putovanje čini i opasnim: iz sigurnosnih razloga i zbog COVID-a. A tu je i nestabilna situacija u Iraku. Pratit ću Franju molitvama”.

Benedikt je komentirao i Joea Bidena, drugoga katoličkog predsjednika u američkoj povijesti: “Istina je, on je praktični katolik. I osobno je protiv pobačaja. Ali kao predsjednik nastoji se prikazati u kontinuitetu s politikom Demokratske stranke… A po pitanju rodne politike još uvijek nismo dokraja shvatili njegovu poziciju”.