Papa

Spomendan svetoga Pija X. Crkva slavi 21. kolovoza. Papa Sarto bio je izabran za papu 1903., a preminuo je 20. kolovoza 1914. godine. Njegovo je papinstvo – kako je prije dvije godine rekao papa Benedikt XVI. posvećujući mu katehezu na općoj audijenciji – bilo primjerno u brojnim prilikama njegova pastoralnog djelovanja.

Tijekom deset godina upravljanja općom Crkvom, Pio X. proveo je reforme koje su ostavile neizbrisiv trag – istaknuo je papa Benedikt XVI. Od svećenika do Božjega naroda, ništa nije pobjeglo njegovoj pastoralnoj osjetljivosti, koja ga je također potaknula da napiše glasoviti Katekizam. Kao istinski pastir shvatio je da je zbog prilika toga doba, kao i zbog pojave iseljeništva, bio potreban katekizam kojim se može služiti svaki vjernik, neovisno o mjestu i prilikama života (…) Taj katekizam, nazvan ‘Katekizam Pija X.’, zbog jednostavnoga, jasnoga i točnoga izražavanja, kao i zbog valjane izražajnosti, za mnoge je bio sigurni vodič u upoznavanju istine vjere – napomenuo je Sveti Otac.

Geslo koje se isticalo na njegovu papinskom grbu nije skrivalo njegovo poznavanje: Instaurare omnia in Christo, „Obnoviti sve u Kristu“. Tako je bilo i s liturgijom, pa i sa svetom glazbom, koje su također obnovljene kako bi se vjernike potaknulo na temeljitiji život molitve, te na potpunije sudjelovanje u sakramentima. To je dovelo i do odluke da Prvu svetu Pričest prime djeca u dobi oko sedam godina, što je za mentalitet onoga doba bila prava revolucija.

Draga braćo i sestre, sveti Pio X. sve nas uči da u temelju našega apostolskog djelovanja, na raznim područjima na kojima djelujemo, treba uvijek biti duboko osobno sjedinjenje s Kristom, koje valja dan za danom njegovati i razvijati. To je jezgra čitavoga njegova poučavanja i pastoralnoga zauzimanja – rekao je papa Benedikt XVI. (rv/bitno.net)