Benedikt XVI. je očekivao da će nakon povlačenja s papinske službe živjeti samo još nekoliko mjeseci. To je otkrio njegov osobni tajnik nadbiskup Georg Gänswein u svojem izlaganju koje je održao na online susretu bečkog Instituta za religiju u psihijatriji i psihoterapiji, prenosi Die Tagespost.

“Kada se [Benedikt XVI.] umirovio u proljeće 2013. on i ja – moram to priznati – smo mislili da mu je ostalo samo još nekoliko mjeseci, ali ne osam godina”, rekao je.

U sklopu svoga izlaganja, njemački je nadbiskup govorio o sinovskom odnosu prema Benediktu XVI. koji se razvio nakon smrti njegovog oca.

“Od očeve smrti, umirovljeni papa Benedikt mi je postao poput novog oca, što se vjerojatno nikada ne bi dogodilo da je ostao u svojoj službi. Naš odnos se razvija u sve većoj familijarnosti koju nikada ranije nismo iskusili dok svakog poslijepodneva zajedno promatramo našeg Gospodina i Spasitelja Isusa Krista moleći krunicu u Vatikanskim vrtovima”, rekao je Gänswein.

Otkrio je i kako ograničenja uvedena zbog koronavirusa nisu previše promijenile Benediktov dnevni ritam. “Za nas je gotovo kao da je papa Benedikt svojim povlačenjem prije osam godina odlučio provesti eksperimentalni lockdown”, kazao je.

Osvrćući se na utjecaj pandemije na cijeli svijet Gänswein je posebno istaknuo “alarmantne brojke o samoubojstvima” koje se drže kao “strogi tabu”.

Kao sredstvo za nadvladavanje straha njemački je nadbiskup istaknuo dva sakramenta: ispovijed i pričest. Vjera čini čovjeka “otpornim na strah, prije svega kroz sakramente euharistije i ispovijedi”, rekao je Gänswein te otkrio da se ispovijeda svaka tri tjedna, a misu svakog jutra slavi s Bendiktom XVI. u kućnoj kapeli.

Njemački nadbiskup osvrnuo se i na situaciju u njegovoj rodnoj Njemačkoj kazavši kako danas unutar Crkve postoji “ozbiljno neslaganje” kakvog “nije bilo stoljećima”. Zbog crkvene krize i “brojnih debata o putevima koji nas mogu izvući iz nje” danas se mogu očekivati “različiti odgovori od svakog biskupa u Njemačkoj”, smatra Gänswein.

Prema njegovim riječima, Crkva je sačinjena od svetaca i zločinaca, a primjer su Majka Terezija s jedne i kardinal McCarrick s druge strane. Sveci ne uspijevaju uvijek prepoznati zločince koji su u njihovoj blizini rekao je Gänswein podsjetivši na bliskost Ivana Pavla II. s utemeljiteljem Kristovih legionara Marcialom Macielom Delgadom koji je počinio brojna zlostavljanja.