Papa emeritus Benedikt XVI. izašao je iza vatikanskih zidina, po prvi put od 2015. i u nenajavljenom posjetu iznenadio osoblje papinske ljetne rezidencije Castel Gandolfo, a potom i biskupa grada Frascatija.

Benedikt XVI. je, pišu mediji, automobilom napustio svoje prebivalište u rimskom samostanu Mater Ecclesiae i uputio se prema ljetnikovcu u kojem je kao aktivni papa provodio svoja ljetovanja i koji mu je, očito, prirastao srcu. U ljetnikovcu se zadržao nekih sat i pol, zatim se s pratnjom uputio prema obližnjem marijanskom svetištu Madonna del Tufo, a potom iznenadio biskupa Frasatija Raffaella Martinellija koji je, pišu mediji, bio dirnut neočekivanim posjetom.

Nikome nije bio najavljen Benediktov dolazak, a u njegovoj pratnji su osim prijatelja bili i pripadnici vatikanske žandarmerije koji su ga čuvali.

Cijeli posjet možda bi ostao i tajnovit da sinoć o njemu nije izvijestila lokalna internetska stranica Ilmamilio koja je objavila i fotografiju Benedikta XVI. u automobilu kako nasmijan pruža ruku nekome.

“Bio je nasmiješen, kao i uvijek, svjestan svega oko sebe i znatiželjan. Ali, teško se kretao, što je bilo vidljivo. Bio je u invalidskim kolicima”, prenio je portal izjavu jednog vjernika koji je vidio Benedikta XVI. u svetištu.

Papa emeritus je u travnju navršio 92 godine.

Bitno.net