Dugogodišnji batler čak trojice papa (Ivana Pavla I., Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.) prije nekoliko dana dao je intervju za talijanski dnevni list Corriere della Sera u kojem je progovorio o svojoj 28-godišnjoj službi u srcu Katoličke Crkve.

Angelo Gugel, koji bi uskoro trebao navršiti 83 godine, posvjedočio je kako je doživio čudo po molitvi svetog Ivana Pavla II.

Čudo koje je Gugel doživio tiče se njegove žene Marije Luise Dell’Arche, kojom se oženio 1964.

“Naša prva kći rođena je mrtva, stoga smo napravili zavjet da ćemo svakom djetetu kojeg nam udijeli Gospa dati drugo ime Marija. Imali smo troje djece: Raffaella, Flaviana i Guido. Četvrto smo nazvali Carla Luciana Marija u čast Karola (Wojtyle, op. a.) i pape Lucianija (papa Ivan Pavao I., op. a.). Ona je rođena 1980. po Wojtylinom zagovoru.”

Naime, kako nastavlja Gugel, tijekom trudnoće njegove supruge s četvrtim djetetom “pojavili su se vrlo ozbiljni problemi u maternici”.

“Ivan Pavao II. rekao mi je jednog dana: ‘Danas sam slavio misu za tvoju ženu.'”

Njegova supruga uskoro je završila u bolnici gdje su je doktori trebali poroditi carskim rezom.

“Kad smo napustili bolnicu, dr. Villani (jedan od ginekologa, op. a.) izjavio je: ‘Netko je sigurno puno molio’. (…) Tijekom doručka, sestra Tobiana Sobotka, časna majka sestara koje služe u Apostolskoj palači, obavijestila je Papu o rođenju Carle Luciane Marije. ‘Deo Gratias’, uzviknuo je Wojtyla, a 27. travnja htio ju je krstiti u privatnoj kapeli.”

U intervjuu Gugel se osvrnuo i na poznati slučaj egzorcizma koji je sveti Ivana Pavao II. izvršio na Trgu sv. Petra prilikom opće audijencije (o spomenutom egzorcizmu govorio je i rimski egzorcist, pokojni otac Gabriel Amorth).

“I ja sam bio tamo. Djevojka je izgovarala blasfemije, a usta su joj se pjenila. Glas je bio kao da dolazi iz pećine. Jedan biskup pobjegao je od straha. Sveti Otac molio je na latinskom bez ikakva uzbuđenja. U jednom trenutku dotaknuo joj je glavu te je lice opsjednute djevojke u trenutku zadobilo miran izgled. Vidio sam ga kako sličan obred vrši u sobi u dvorani Nervi, uvijek nakon audijencije.”

Jednog sličnog slučaja dotaknuo se i poljski mjesečnik “Egzorcist” kojeg je velečasni Marian Rajchel, egzorcist biskupije Przemyske, ispričao novinaru časopisa Pawełu Zuchniewiczu (o čemu je naš portal već pisao).

Događalo se i da je Ivan Pavao II. sam vršio obrede egzorcizma. Jedan od njih dogodio se u Vatikanu u prvim godinama njegova pontifikata…

Biskup Ottorino Pietro Alberti iz Spoleta uhvatio je djevojku ispod ramena i zajedno s njezinim župnikom vlč. Baldinom uveo je u sobu. Francesca, 22-godišnja Talijanka iz Umbrije, žestoko se opirala.

Njezin je slučaj bio iznimno težak. Alberti nije imao uspjeha, kao ni jedan drugi svećenik iz njegove biskupije. U Spoletu se već jednom dogodila slična situacija. Te 1952., egzorcist iz tog grada vlč. Corrado Balducci nije uspijevao istjerati demona iz jedne starije gospođe. Odveo ju je tadašnjem papi Piju XII. koji je oslobodio ženu od zlih duhova. Hoće li papa iz Poljske jednako tako pomoći mladoj Francesci?

Ivan Pavao II. ušao je u prostoriju. Djevojka je istog trenutka vrišteći pala na pod. Okretala se po podu i vrištala tako glasno da su je čuli u susjednim zgradama. Papa je otvorio Obrednik i započeo se moliti. Minute su prolazile. Vrisak nije prestajao. Francesca se okretala s boka na bok, vrištala, činilo se kako će joj oči iskočiti iz duplji.

“Sutra ću slaviti misu na tvoju nakanu”, rekao je Papa.

Djevojka se odjednom smirila. Sjela je na pod i pogledala Svetog Oca. Pogled joj je bio potpuno drugačiji nego prije par trenutaka. U očima su se vidjeli mir i spokojnost, u pogled joj se vratio razum.

“Što se dogodilo?” pitala je.

“Francesca, tu si, uspjeli smo te vratiti!” oduševljeno je rekao župnik Baldino.

“Molitva Svetog Oca oslobodila te je od demona.”

Ivan Pavao II. pažljivo ju je promatrao.

“Prvi put vidim nešto ovakvo. Scena kao iz Biblije”, rekao je. Zagrlio je Francescu, blagoslovio je i izišao iz sobe.

Nekoliko minuta kasnije bio je u kapelici. U takvim trenucima osjećao je potrebu da bude tamo. Kleknuo je pred svetohranište…

I papa Benedikt XVI., kojem je Gugel kao batler služio devet mjeseci (do mirovine), također je, prema navodima koje je otac Amorth iznio u svojoj knjizi, javno izvršio egzorcizam i to tijekom opće audijencije 2009. godine.

Amorth je rekao da su dvojica njegovih pomagača doveli muškarce, poznate pod imenima Giovanni i Marco, na audijenciju kako bi vidjeli Papu. Međutim muškarci su s vremenom postajali sve više nemirni, počeli su se tresti i pokazivati znakove opsjednuća.

Kada je jedan od pomagača zatražio od Giovannija da se kontrolira, ovaj mu je odgovorio: ”Ja nisam Giovanni” glasom koji nije bio njegov. To se zbilo prije nego je Papin automobil stigao – kaže Amorth.

”Papa je počeo mahati okupljenoj svjetini, a Giovanni i Marco su počeli urlati, pjeniti se i tresti. Papa se nije dao smesti, podigao je ruku i blagoslovio ih. Opsjednute je zatim odgurnula jaka sila, kao da im je tijelo doživjelo udarac … Odletjeli su tri metra unatrag i prestali su urlati”, naveo je otac Amorth u svojoj knjizi.

*Dodatne dijelove intervjua batlera Angela Gugela na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net