Bl. Charles de Foucauld, francuski pustinjak koji je ubijen u Alžiru, bit će proglašen svetim.

Papa Franjo odobrio je u srijedu dekrete kojim su priznata čuda za nekoliko blaženika i časnih slugu Božjih. Također, odobrio je i dva dekreta o mučeništvu.

Crkva bi tako, između ostalih, trebala dobiti tri nova sveca, a uz bl. Foucaulda to su bl. Cesare de Bus i talijanska blaženica Maria Domenica Mantovani, javlja Vatican News.

Bl. Charles de Foucauld bio je “crna ovca” u obitelji, poznat po raskalašenom životu. U njemu doduše nije pronašao utjehu te je nakon dugo godina lutanja i traženja upoznao Boga, odlučivši mu se radikalno predati. U tome mu je puno pomogao duhovnik, opat Huvelin.

“Kada sam shvatio kako Bog postoji, shvatio sam ujedno i kako mi ne preostaje ništa drugo doli Njemu jedino služiti.”

Nakon ulaska u trapistički red preselio se u Nazaret gdje je napokon pronašao svoje poslanje: “prigrliti poniznost, siromaštvo, odricanje, odbačenost, samoću, trpljenje Isusovo u jaslicama; nimalo ne cijeniti ljudsku veličinu, uznositost, poštovanje ljudi, već naprotiv jednako cijeniti i najsiromašnije i najbogatije. Za mene to znači uvijek tražiti posljednje mjesto, te živjeti kao posljednji, najprezreniji među ljudima.”

Kako je znao često putovati tako je tijekom jednog putovanja kroz Saharu sreo neke od najsiromašnijih ljudi svijeta.

Godine 1905. preselio se u Tamanrasset u Alžiru, koji se sastoji od šačice koliba od blata na suhoj visoravni, u blizini zdenca kojima se koriste karavane, daleko od bilo kakvih drugih znakova života i civilizacije. Ondje je odlučio dijeliti bijedni život ondašnjega stanovništva, kako bi muslimanima naviještao Isusovo Evanđelje.

U svojoj želji za bližim odnosom s Kristom sastavio je i jednu od najljepših molitvi predanja u kršćanskoj povijesti:

Oče, stavljam se u tvoje ruke,
čini sa mnom po svojoj volji
ma kakva ona bila,
zahvaljujem ti.
Spreman sam na sve,
prihvaćam sve,
samo da se u meni
i u svim stvorenjima
vrši tvoja volja.
Ne želim ništa drugo, Oče.
Predajem ti svoju dušu,
predajem ti je
sa svom ljubavi koju imam,
jer te ljubim
i osjećam potrebu da se darujem tebi,
da se predam u tvoje ruke
bez granica,
bez mjere,
s jednim bezgraničnim pouzdanjem,
jer si ti moj Otac.

Dodajmo kako postoji i uglazbljena verzija ove molitve koju je na hrvatskom jeziku priredio KES Duhovni kutak. Možete ju poslušati OVDJE.