Foto: Shutterstock.com

U poruci na portugalskome jeziku, koju je emitirala brazilska mreža “TV Globo”, Papa izražava nadu da će uz sportsko slavlje, Svjetsko nogometno prvenstvo postati proslava solidarnosti među narodima. U poruci se ističe da sport nije samo oblik zabave, nego i sredstvo koje posreduje vrijednosti, kao što su poštenje, upornost i ustrajnost, prijateljstvo, suosjećanje i solidarnost – koje promiču dobro ljudske osobe i pomažu izgraditi miroljubiviji i bratskiji suživot. Papa Franjo, i sam ljubitelj nogometa, u poruci je izrazio nadu da će utakmice biti u duhu međusobnog poštovanja i “bratstva među muškarcima i ženama koji pripadaju istoj ljudskoj obitelji”, a uz to ide jasno odreknuće od svakog egoizma i svakog oblika rasizma i nesnošljivosti.
Papina poruka u povodu Svjetskoga nogometnog prvenstva progovara o važnosti sporta u moralnom odgoju, budući da sport uči važnosti discipline, napora i žrtve kako bi se postigla i sačuvala izvrsnost, postajući stalni podsjetnik o neophodnosti žrtve za rast u vrlinama koje izgrađuju značaj neke osobe. Nogomet, ističe se u poruci pape Franje, može i treba biti škola odgoja za “kulturu susreta”, koja vodi skladu i miru među ljudima, učeći vrijednosti fair-playa i autentičnoga timskoga rada.
Papa je u poruci u povodu Svjetskoga nogometnog prvenstva progovorio i o individualizmu koji u sportu smanjuje mogućnosti pobjede momčadi, a u svakodnevnom životu šteti društvu. Tajna pobjede na sportskom terenu kao i u svakodnevnom životu je u tome da poštujemo svoju momčad ali i svoje protivnike. “Nitko sam ne može pobijediti, ni u sportu ni u životu”, upozorio je Papa, dodajući da se nitko ne smije osjećati izoliranim ili isključenim. Na kraju Svjetskoga nogometnog prvenstva samo jedna momčad dobiva pehar, ali “ako naučimo tu sportsku lekciju, na kraju ćemo svi biti pobjednici”, istaknuo je Papa.

IKA | Bitno.net