U zapadnoj se kulturi budistički redovnici predstavljaju kao neosporno smirene i miroljubive osobe, no kršćani i muslimani u Šri Lanki vjerojatno imaju drukčiju sliku. Agresija je budističke većine protiv manjina u Šri Lanki u naglom porastu od prošle godine. U siječnju 2014. godine, nasilne su skupine napale tri pentekostalne crkve, a barem je jednu od spomenutih skupina predvodio budistički redovnik. U drugom incidentu su prilikom anti-muslimanskih ispada četiri osobe ubijene, 80 ih je bilo ozlijeđeno dok ih je 10,000 bilo prisilno iseljeno; čitava su susjedstva spaljena, a kuće opljačkane, prenosi Catholic Herald.

Papa Franjo sigurno je svjestan ovih napetosti uoči svojeg apostolskog posjeta Šri Lanki, 13. siječnja. Njegov prvi izazov bit će ne pogoršati ih, već doprinijeti pomirenju. Od poraza Tamilskih tigrova, skupine na čelu sekularnog ustanka koji je okončan 2009. godine, vjerski ekstremisti su opet podigli svoj glas, među ostalim i u sinhaleškoj budističkoj skupini Bodu Bala Sena („Budističke sile moći“). Jedan od vođa ove skupine izjavio je: „Ako neki musliman ili bilo koji stranac samo stavi ruku na Sinhala osobu – a kamo li redovnika – to će biti kraj za sve njih!“

Nakon što je Sveta Stolica bila potvrdila putovanje pape Franje u Šri Lanku, Bodu Bala Sena izjavila je da se „papa Franjo mora ispričati budistima za užase koje je kršćanska kolonijalna vlada počinila u južnoj Aziji.“ Takve su skupine postale popularne u Šri Lanki i Burmi jer vlada osjećaj da je budizam pod opsadom. Često ističu kako su prije 1000 godina – prije širenja islama i zapadnih carstava, skoro sve azijske zemlje bile budističke. Sada su zemlje poput Indonezije i Bangladeša pretežito muslimanske, dok je Filipinsko otočje većinski katoličko.

Budistički ekstremisti nerijetko krive europske Crkve, a kolonijalizam u južnoj Aziji opisuju kao „brutalni napad zapadnih kršćanskih vojski na poticaje Vatikana, Nizozemske reformirane crkve i Engleske crkve“. Na pokušaje obraćanja na kršćanstvo gledaju kao još jedan, suptilniji oblik kolonijalizma te često „ekspanzionističke“ kršćanske skupine, a osobito muslimani, postaju njihove mete.

U ovakvoj situaciji, katolički vođe pokušavaju održavati dobre odnose s umjerenim budističkim čelnicima. Kardinal Malcom Ranjith, nadbiskup Colomba i predsjednik Biskupske konferencije Šri Lanke ističe međutim odgovornost političara za ne pridavanje pažnje podjelama među stanovništvom. „Ako bih želio dati dijagnozu, rekao bih da pacijent ima glavobolju. Možemo promijeniti jastuk, ali glavobolja ostaje jer ne koristimo lijek“, rekao je kardinal.

RV