Vatikan je najavio da će u petak 5. srpnja biti objavljena prva enciklika pape Franje. U nastavku donosimo sedam ključnih točaka o novoj enciklici:

1. Što je to enciklika?
Enciklika je papino otvoreno pismo upućeno Crkvi na određenu temu.
Uvodni dio nove enciklike trebao bi glasiti otprilike ovako: “Enciklika ‘Lumen fidei’ vrhovnog svećenika pape Franje biskupima, svećenicima i đakonima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima laicima o svjetlu vjere.”

2. Tko je napisao encikliku?
Odgovor na ovo pitanje izgleda prilično jednostavan, međutim u stvarnosti je malo kompliciranije. Encikliku je započeo i gotovo dovršio Benedikt XVI. dok je još bio papa. Vatikan je najavio da će papa Franjo preurediti Benediktov tekst. Ne znamo hoće li enciklika nositi ime pape Franje ili obojice pape.

3. O čemu se radi u enciklici?
Enciklika nosi ime ‘Lumen fidei’ ili ‘Svjetlo vjere’. Papa Benedikt napisao je ukupno tri enciklike, uključujući jednu o ljubavi i jednu o nadi. Ova enciklika o vjeri dopunjava sažetak triju teoloških vrlina – vjere, nade i ljubavi – koju je započeo papa Benedikt.

4. Kada će biti objavljena enciklika?
Enciklika će biti objavljena u petak 5. srpnja u 11 sati. Predstavit će je prefekt Kongregacije biskupa Marc Ouellet, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju nadbiskup Rino Fisichella i prefekt Kongregacije za nauk vjere nadbiskup Gerhard Ludwig Müller.

5. Je li prva Papina enciklika po nečemu značajna?
Prva Papina enciklika trebala bi naglasiti glavne smjernice njegova pontifikata. Međutim, ova je enciklika iznimka s obzirom na to da je većinu enciklike napisao Benedikt XVI.
Enciklika pape Franje bit će objavljena samo četiri mjeseca nakon njegova izbora za papu, stoga je ovo jedna od prvih najbrže objavljenih enciklika u povijesti.

6. Koliko enciklika pape obično pišu?
Ne postoji pravilo o tome koliko bi enciklika papa trebao napisati ili koliko često.
Broj enciklika zadnjih pet papa:
papa Benedikt XVI. – 3
papa Ivan Pavao II. – 14
papa Ivan Pavao I. – 0
papa Pavao VI. – 7
papa Ivan XXIII. – 8
Osim enciklika, pape također objavljuju apostolska pisma, apostolske pobudnice, poruke, homilije itd. Enciklike su najmjerodavniji i u suštini najznačajniji dokument.

7. Gdje mogu saznati više o enciklici koja će biti objavljena u petak?
Više o enciklici možete saznati na službenim vatikanskim stranicama www.vatican.va.

M.F. | Bitno.net