Papa

Sveti je Otac jučer u devet sati i trideset minuta iz rimske zračne luke Ciampino krenuo na 24. apostolsko putovanje u Libanon. Tijekom nadlijetanja Italije, Grčke i Cipra Sveti je Otac prema već ustaljenom običaju predsjednicima tih država uputio pozdravne brzojave, a na uobičajenoj tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu odgovarao je na upite novinara o dijalogu s islamom, o arapskom proljeću, o stanju u Siriji i na Srednjem istoku, te o zapadnoj potpori Srednjem istoku.

Nikad mi nitko nije savjetovao da odustanem od putovanja u Libanon, a ni ja nisam nikad o tome razmišljao, jer znam kada je najsloženije stanje da je najpotrebniji znak bratstva, ohrabrenja i solidarnost – odgovorio je Benedikt XVI. na upite novinara o tome s kakvim raspoloženjem ide u Libanon.

Odgovarajući na upit o dijalogu s muslimanima, Papa je istaknuo da je fundamentalizam uvijek krivotvorenje religije, koja naprotiv poziva na širenje Božjega mira. Dužnost je Crkve i religija da odbacuju te napasti, da prosvjetljuju savjesti i učine da svatko ima jasnu sliku o Bogu. Papa je pozvao na uzajamno poštivanje, jer svaka je osoba stvorena na sliku Božju, te na snošljivost, jer bez snošljivosti nema ni prave slobode.

Odgovarajući na upite o ‘arapskom proljeću’ i o opasnosti da nestane kršćana na Srednjem istoku, rekao je da je želja za većom demokracijom, slobodom i suradnjom po sebi pozitivna i napredna, te da ona može rasti samo ako se poštuju određena pravila. Moramo sve učiniti da želja i poimanje slobode idu u ispravnom smjeru, da se ne zanemare snošljivost i pomirba jer su bitne sastavnice slobode.

Glede pak stanja u Siriji, Papa je rekao da treba učiniti sve da se zaustavi nasilje i ratovanje. Velika je opasnost da kršćani napuste te krajeve, premda bježe i muslimani – dodao je Papa ističući da Crkva mora naviještati mir, zauzimati se da ljudi shvate da nasilje ne rješava probleme, dodavši da je to obveza i novinara. Umjesto uvoženja oružja, što je težak grijeh, valja uvoziti ideje, mir, kreativnost, prihvatiti druge u njihovoj različitosti, naglašavati potrebu uzajamnog vjerskog poštivanja i poštivanja svake osobe kao Božjega stvorenja, isticati da je ljubav prema bližnjemu temeljna sastavnica svake religije – ustvrdio je Benedikt XVI.

Odgovarajući na upit što Zapad može učiniti za Srednji istok, rekao je da svi imaju dati svoj prinos. Valja utjecati na javno mnijenje, poticati političare da se ozbiljno zauzmu za ostvarenje mira. Vidljivi znakovi solidarnosti i javne molitve mogu pridonijeti ostvarenju mira. Nužan je i naš rad opominjanja, odgoja i pročišćavanja savjesti – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)