satyarthi_malala

“Nagrađene su dvije izuzetne osobe i zadovoljni smo da su dobili tu nagradu. Nadamo se da će to biti ohrabrenje svima koji rade za pozitivne ciljeve”, komentirao je glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi vijest da su ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobili Pakistanka Malali Yousafzai, aktivistica za prava žena na obrazovanje i Indijac Kailash Satyarthi, borac za prava djece.

Lombardi je odgovarao na novinarsko pitanje o tome kako Vatikan komentira ovogodišnje laureate Nobelove nagrade za mir.

Podsjetimo, Yusafzai je široj javnosti postala poznata nakon talibanskog atentata na nju 2012. jer je odbijala prestati ići u školu. Djevojčica je odbila poslušati talibanske vlasti koje su tada nadzirale teritorij na kojem je živjela, a ovi su odgovorili napadom kojeg je jedva preživjela. Mlada Pakistanka je nakon toga postala simbolom borbe za pravo žena na obrazovanje koje im je u pojedinim kulturama još uvijek uskraćeno, a sada je s 17 godina postala najmlađom dobitnicom Nobelove nagrade u povijesti.

Satyarthi je,  s druge strane, postao poznat po borbi protiv eksploatiranja indijske djece u tamošnjim tvornicama i trgovine ljudima, a njegova udruga je oslobodila desetke tisuća djece od neljudskih uvjeta rada.

Glasnogovornik Svete Stolice upitan je i kako su u Vatikanu komentirali izglede da nagradu dobije papa Franjo, koji je u pojedinim medijima figurirao kao glavni kandidat.

O. Lombardi odgovorio je kako su u Vatikanu trenutačno svi zaokupljeni Sinodom o obitelji, te kako su tek malobrojni uopće bili svjesni da postoji takva mogućnost da papa Franjo bude dobitnikom te nagrade.

Goran Andrijanić | Bitno.net