Vatikanske kongregacije pripremaju dva dokumenta o teoriji roda kojima će se iznova uključiti u raspravu o negativnim posljedicama rodne ideologije po shvaćanje čovjeka, njegove spolnosti i identiteta, rekli su dužnosnici toga dikasterija, a prenijeli mediji.

Tajnik Kongregacije za katolički odgoj nadbiskup Angelo Vincenzo Zani objavio je to na simpoziju koji je održan ovaj tjedan u Vatikanu i rekao kako je riječ o dva dokumenta koji će biti objavljeni u roku od nekoliko mjeseci.

Prvi dokument, objasnio je nadbiskup, trebao bi biti objavljen u nekoliko idućih tjedana i bit će u formi pisma koje će njegova Kongregacija uputiti svim episkopatima na svijetu. Dokument, prenosi portal Aleteia nadbiskupa, “neće ući u srce rasprave”, nego će ponoviti temeljna načela edukacije, sagledana u svjetlu izazova rodne ideologije.

Drugi dokument izradit će Kongregacija za nauk vjere i bit će, rekao je Zani, “dublji prilog raspravi” o antropološkim aspektima i problemima povezanim s rodnom teorijom.

Sve će to uslijediti nakon što je nekoliko biskupskih konferencija dalo svoje očitovanje na tu temu.

Nadbiskup Zani je napomenuo kako obrazovanje spada u “spasiteljsku misiju Crkve koja je u funkciji cjelovitog razvoja čovjeka”. Katoličko obrazovanje povezano je u tom smislu i sa seksualnim odgojem čovjeka i konceptom koje ono podrazumijeva i zato Crkva ima legitimno pravo zabrinuti se nad nekim aspektima rodne teorije.

Aleteia navodi i kako je nadbiskup citirao apostolsku pobudnicu Amoris Laetitia koja je ukazala na to da rodna teorija “zaziva društvo bez spolnih razlika, eliminirajući tako antropološke temelje obitelji… Ljudski identitet tako je postao izbor pojedinca, onaj koji može biti promijenjen s vremenom”.

Papa Franjo je u više navrata progovorio o rodnoj ideologiji i ideološkoj kolonizaciji koju ona donosi.

“Komplementarnost muškarca i žene, vrhunac Božjeg stvaranja, dovedena je u pitanje rodnom ideologijom i to u ime slobodnijeg i pravednijeg društva. Razlike između muškarca i žene ne postoje zbog suprotstavljanja ili podređenosti, nego zbog zajedništva i rađanja, uvijek na sliku i priliku Božju. Bez uzajamnoga prinosa nitko se od njih, ni muškarac ni žena, ne može u potpunosti razumjeti”, rekao je biskupima Portorika u lipnju 2015.

Više o Papinim analizama možete pročitati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net