Sirija

Vatikan je vjernike pozvao na pomoć kršćanima na Bliskom istoku. Katolici diljem svijeta trebaju svojoj vjerničkoj braći u Izraelu i Palestini, u Jordanu i Siriji, Libanonu i Egiptu biti solidarna podrška, ističe se u pozivu vatikanske Kongregacije za Istočne Crkve od 1. ožujka. U Papino ime kardinal Leonardo Sandri pozvao je vjernike na velikodušnost u davanju milodara koji se tradicionalno na Veliki petak, ove godine je to 6. travnja, prikuplja za Svetu Zemlju.

Istodobno Vatikan je izrazio zabrinutost zbog nasilja u regiji, posebice u Siriji i u Svetoj Zemlji. Ti nemiri doveli su do povećanog iseljavanja kršćana iz njihovih domovina.

Kardinal je također potvrdio zauzimanje Crkve za mir i pomirenju u tom području. “Vrijedna ponuda socijalne skrbi” vjerskih institucija u svetim mjestima otvorena je za sve. Time se želi prevladati podjele i diskriminacije te stvoriti uvjete za dijalog između kršćanskih konfesija te drugih religija s kojima se nastoji ostvariti dobra suradnja.

Prije svega kršćanske škole, bolnice, objekti vjerskih zajednica te stambene inicijative u regiji zaslužuju potporu vjernika, ističe kardinal. Katolici diljem svijeta obvezni su molitvama, praktičnom pomoću i hodočašćima “odužiti se svojoj duhovnoj baštini”, koju im kršćani Svete Zemlje prenose “kroz već 2000 godina vjernosti”.(ika/bitno.net)