Prefekt Kongregacije za Istočne Crkve kardinal Sandri poziva vjernike diljem svijeta da velikodušnom milostinjom na Veliki petak pomognu Svetoj Zemlji.

Sirija

Vatikan je vjernike pozvao na pomoć kršćanima na Bliskom istoku. Katolici diljem svijeta trebaju svojoj vjerničkoj braći u Izraelu i Palestini, u Jordanu i Siriji, Libanonu i Egiptu biti solidarna podrška, ističe se u pozivu vatikanske Kongregacije za Istočne Crkve od 1. ožujka. U Papino ime kardinal Leonardo Sandri pozvao je vjernike na velikodušnost u davanju milodara koji se tradicionalno na Veliki petak, ove godine je to 6. travnja, prikuplja za Svetu Zemlju.

Istodobno Vatikan je izrazio zabrinutost zbog nasilja u regiji, posebice u Siriji i u Svetoj Zemlji. Ti nemiri doveli su do povećanog iseljavanja kršćana iz njihovih domovina.

Kardinal je također potvrdio zauzimanje Crkve za mir i pomirenju u tom području. “Vrijedna ponuda socijalne skrbi” vjerskih institucija u svetim mjestima otvorena je za sve. Time se želi prevladati podjele i diskriminacije te stvoriti uvjete za dijalog između kršćanskih konfesija te drugih religija s kojima se nastoji ostvariti dobra suradnja.

Prije svega kršćanske škole, bolnice, objekti vjerskih zajednica te stambene inicijative u regiji zaslužuju potporu vjernika, ističe kardinal. Katolici diljem svijeta obvezni su molitvama, praktičnom pomoću i hodočašćima “odužiti se svojoj duhovnoj baštini”, koju im kršćani Svete Zemlje prenose “kroz već 2000 godina vjernosti”.(ika/bitno.net)