“Istraživanje uma duše i tijela” naziv je pete Međunarodne zdravstvene konferencije u organizaciji Vatikana koja će se održati online od 6. do 8. svibnja.

Među zvučnijim imenima koji će govoriti na konferenciji su izvršni direktori Pfizera i Moderne, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, dr. Anthony Fauci te kćerka bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, Chelsea Clinton.

Domaćin događaja čiji je cilj “raspravljati o posljednjim dosezima u medicini, zdravstvenoj skrbi i prevenciji, kao i utjecaju tehnološkog napretka na ljude i kulturu” je Papinsko vijeće za kulturu, a papa Franjo će se na kraju događaja sudionicima obratiti video porukom.

Među više od 100 govornika pojavit će se i određen broj onih čiji su stavovi u opreci s crkveni naukom. U njih se ubrajaju Jane Goodall, ugledna svjetska primatologinja i zagovornice kontrole rasta stanovništva, kao i spomenuta Chelsea Clinton, zagovornica legalnog pobačaja u SAD-u i potpredsjednica zaklade Clinton.

Odgovarajući na pitanja Nacional Catholic Registera o izboru govornika za konferenciju, mons. Tomasz Trafny koji je na čelu odjela za znanost i vjeru Papinskog vijeća za kulturu, kazao je da je jedan od ciljeva konferencije dovesti osobe “različitih mišljenja po pojedinim temama” kako bi se međusobno sučelili.

“Ako bismo pozvali samo one koji se u potpunosti slažu s onime što Crkva naučava, osjećali bismo se sretno i nitko se ne bi žalio”, rekao je. “Zato smo pozvali ljude koji različito razmišljaju budući da je to prilika za njih da objasne što rade, ali i za nas da ih stavimo pred izazov i postavimo im teška pitanja.”

Mons. Trafny je kazao kako je bio svjestan stavova dr. Goodall, no kazao i kako je važno ne isključivati takve ljude nego razgovarati s njima i izazvati da “shvate nas i naše poglede”.

“Hoćemo li postići slaganje? Ne znam. Vrlo često zadrže svoje mišljenje, ali ako možemo započeti dijalog, izgraditi odnos i pokazati dijalog umjesto sukoba, to bi već bio važan korak naprijed. Tako da je to opredjeljenje i izazov s kojim se suočavamo”, rekao je.

Trafny se osvrnuo i na činjenicu da će među govornicima biti izvršni direktori Moderne i Pfizera koji su razvijali svoja cjepiva uz korištenje staničnih linija koje vuku porijeklo iz pobačenih fetusa. “Želimo da shvate naš pogled, želimo ih pozvati da razmišljaju šire, umjesto da im samo kažemo: ‘Vi ste loši momci’. Oni su duboko uvjereni da rade dobro i ponekad im samo nedostaje senzibiliteta jer nisu formirani poput nas”, kazao je.

Čelnik odjela za znanost i vjeru Papinskog vijeća za kulturu odbacio je kritike onih koji smatraju da se ova i slične konferencije više bave zdravljem negoli spasenjem duša, kazavši kako je važno znanstvenike podsjetiti da mi nismo samo naša tijela.

“Biolozi, a ponekad i liječnici smatraju da je biološki aspekt dovoljan da bi se brinulo za ljudsko biće, stoga volimo naglasiti da postoji više od ljudskog tijela, fiziologije i bioloških procesa. Želimo da razmišljaju o ljudskom biću u njegovoj cjelini, o umu i duši”, kazao je.

Na kraju je istaknuo i kako je odabir i dovođenje govornika bio “dugačak proces” djelom zbog toga što  se mnogi znanstvenici danas “ne osjećaju ugodno” ako ih se povezuje s Crkvom, no da je bilo i onih koji su  konferenciju shvatili kao izazov i odazvali se na poziv.