Kanadski teolog i humanitarac Jean Vanier, koji je utemeljio mrežu domova pod imenom “Korablja” u kojima zajednički žive volonteri i osobe s intelektualnim teškoćama, odlikovan je ovaj vikend uglednim francuskim odličjem – Medaljom legije časti.

Vanieru je odličje uručio francuski premijer Manuel Valls, a ovo je već drugi put da je Kanađanin primio to odličje. Prvi put je to bilo 2003.

Francuski premijer je zahvalio Vanieru što u svijetu u kojem “često prevladavaju strah i individualizam koji dovode do odbacivanja drugih” on podsjeća na vrijednosti solidarnosti i bratstva.

Mreža domova “Korablja” započela je kada je tada 36-godišnji Vanier pozvao u svoju kuću dvije osobe s teškoćama da žive s njim. Ono što je nastalo bila je zajednica koja je živjela i molila se zajedno. Vanier je shvatio kako ne pomaže samo on njima, nego i oni njemu. Pomažu mu shvatiti otajstvo ljubavi prema bližnjemu, otajstvo koje je u naša srca stavio Bog i koje ima moć mijenjati naše živote.

Tu malu zajednicu Vanier je nazvao Korablja, prema Noinoj korablji koja je bila utočište i početak novog života. Uskoro, sve više ljudi pridruživali su se Vanieru. Ne samo oni koji su oboljeli, nego i oni zdravi koji su u zajednicama pronašli način posvetiti se bližnjem i Bogu. Ono što je nakon toga nastalo bio je niz zajednica u kojima zdrave i osobe s intelektualnim teškoćama žive i rade zajedno. Danas ih je ukupno 137 u 35 zemalja, na pet kontinenata.

Sam njihov osnivač opisuje ih kao mjesta gdje se “osobe s teškoćama mogu razvijati u duhu slobode”, slobode koju daje istinsko kršćansko bratstvo. Vanier želi da zajednice Korablja nauče ljude rušiti predrasude, a glavna molitva kojoj se posvećuju volonteri u njoj jest “naučiti gledati ljude s teškoćama onako kako ih Bog vidi”.

Inače, zajednica Korablja svoj dom ima i u Hrvatskoj. O njemu, te o tome kako možete pomoći njegove aktivnosti, više možete saznati OVDJE.

A o Vanieru pročitajte još OVDJE.

Bitno.net