Službeni dio programa 32. susreta hrvatskih misionara i misionarki počeo je u nedjelju 3. srpnja prijepodne sudjelovanjem misionara na liturgijskom slavljima u župama Riječke nadbiskupije gdje su vjernicima posvjedočili svoja misionarka poslanja, a zajedničku misu slavili su u večernjim satima u bazilici Majke Božje Trsatske.

Na susretu koje se održava od 2. do 6. srpnja sudjeluje pedesetak sudionika, od kojih dvadesetak misionara i misionarki iz 12 zemalja: Tanzanije, DR Konga, Bolivije, Ruande, Solomonskih otoka, Ugande, Haitija, Brazila, Ekvadora, Gane, Nigerije i Antigve i Barbude.

Euharistiju u trsatskom svetištu predvodio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić koji je na početku zaželio dobrodošlicu misionarima, kao i nacionalnim ravnateljima Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Govoreći o pročitanom evanđeoskom ulomku (Lk 10, 1-12.17-20) izdvojio je riječi: „Vratiše se zatim sedamdesetdvojica…“ To se događa ovih dana u Rijeci i Riječkoj nadbiskupiji. Po 32. put vratiše se misionari kako bi bili s Isusom i s nama te nas izvijestili o svemu što se po misionarima događalo i događa ondje gdje ih je Isus poslao, skupa sa 72. učenika u različite zemlje i različitim ljudima, rekao je mons. Uzinić. Istaknuo je simboliku susreta u trsatskom svetištu koje nosi spomen na Nazaretsku kuću, mjesto u kojemu je s jedne strane druga Božanska osoba u svome utjelovljenju rekla: „Evo Gospodin, dolazim vršiti volju svoju“, ali se čuo i onaj ljudski pristanak: „Neka mi bude po Tvojoj riječi“. Isus je u toj kući naučio sve elemente za koje je smatrao da su važni i koje je iznio 72 učenika, ponudio im ih kao bitna obilježja poslanja. Kao primjere naveo je: molitvu, nenavezanost na materijalna dobra kako bi bili slobodni za poslanje, neosvrtanje na nebitne stvari kako bi se posvetili na bitno, mir, zajedništvo stola, dijeljenje života.. To je sve Isus naučio u Nazaretskoj kući. Njegov obiteljski dom je onaj koji je postavio temelje na kojima je izgrađivao svoje poslanje, a onda to ponudio i drugima. Nadbiskup je izrazio nadu da će se u tom ozračju Nazaretskog doma odvijati susret misionara u kojemu će se osjećati zajedništvo dolaska u Isusovu kuću.

U tom susretu s Isusom u Nazaretskom domu, propovjednik je izdvojio razloge zbog čega je ovaj susret važan za misionare, a zbog čega za one kojima su došli. Misionarima je susret bitan kako bi se prisjetili početaka i razloga zašto su krenuli. Vjerujete da su vam imena napisana na nebo, ali i da drugima omogućite tu radost kršćanstva i Isusove poruke o Bogu koji ljubi svakog čovjeka. To je ono čega se trebate prisjetiti ovih trenutaka, a i kako biste se obnovili i osnaženi krenuli natrag u novo poslanje, poručio je mons. Uzinić.

Kao razlog zbog čega je susret misionara važan vjernicima u Hrvatskoj, poručio je da susret s misionarima pomaže osjetiti da smo među sedamdesetdvojicom i da je svatko od nas pozvan i poslan biti misionar, ali i biti misionarima pomoć i podrška. Jedan od načina te pomoći jest molitva, ali potrebna je materijalna pomoć, poručio je propovjednik. U nastavku je naglasio da je prisutnost misionara poziv mlađima da zastanu i u molitvi otkriju svoj misionarski put. Dolazak misionara i misionarki među nas poziv je da promišljamo o svome zvanju. Puno je puta to zvanje i poslanje – poslanje među nama, u našem gradu, župnoj zajednici. O ozračju gesla sinodalnog hoda koji sadržava zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, poručio je da svatko mora pronaći svoj put sudjelovanja u životu Crkve, odnosno kao kršćanin u životu društva. Možda je netko pozvan i ići dalje – u misionare, kazao je mons. Uzinić.

U kontekstu današnjeg vremena upozorio je da domovinska Crkva ima sve manje snage slati, a treba sve više primati misionare. Sve manje smo Crkva koja je spremna ići daleko, sve više Crkva koja ima potrebu da oni drugi izdaleka dođu i posvjedoče nam Isusa Krista. Ono iskustvo evangelizacije koje imate, evangelizacije onih koji su daleko, sve više nam treba kako bismo mogli evangelizirati one koji su nam blizu. Potkrijepio je to rezultatima istraživanja koji su objavljeni nedavno u medijima o duhovnosti u Republici Hrvatskoj i koji upozoravaju da se tek 69% ispitanika smatra religioznima, a samo 17% ‘čvrstim vjernicima’. Termin ‘čvrsti vjernici’ trebalo bi propitati jer u današnje vrijeme mnogo je onih koji se tako izjašnjavaju, a ne slijede Isusa po uzoru kako nam se on objavio, rekao je mons. Uzinić upozoravajući na još jedan podatak anketnih istraživanja koji glasi da je najmanje religioznih na teritoriju Sjevernog Jadrana. To je podatak koji se ne smije zanemariti. Kao drugu upozoravajuću činjenicu, nadbiskup je naveo još jedno istraživanje o mišljenjima građana o pobačaju. U zemlji u kojoj se većina izjašnjava kao ‘katolik’, oko 75% ispitanih smatra da pobačaj ne treba zabraniti. Ovaj podatak upućuje da se problem takvog stava ne može rješavati zakonskim putem, kao i novom evangelizacijom, nego onom prvotnom – prvotnim navještajem Evanđelja. Zbog toga, ono što nam vi možete reći, za nas bilo korisno, poručio je propovjednik misionarima. Žetva je velika, ne samo u misijama, nego i ovdje odakle ste krenuli.

Zaključujući je podsjetio na Isusove riječi učenicima da ih šalje kao janjce među vukove. Ovaj svijet je sve više ‘vučji svijet’. Vidimo to i u ratu koji se vodi i u kojemu se samo vučjom logikom rješavaju konflikti. To nije naša logika. Poslani smo kao janjci, a primjer ćemo pronaći u Isusu. Od njega moramo učiti i usvojiti njegovu logiku koja nas može osposobiti da budemo evangelizatori. A to možemo učiti u Nazaretskoj kući, vlastitoj obitelji, jer to je Isusu omogućilo ostvariti svoje poslanje i slati druge kako bi Crkva bila poput obitelji. Neka nam njegov primjer bude pouka, a njegova Majka neka i nas poučava i zagovara, zaključio je mons. Uzinić.

Narednih dana misionari će sudjelovati u radnom dijelu susreta u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“, slaviti misu 4. srpnja u 18 sati u katedrali Sv. Vid, a koju će predvoditi predsjednik Vijeća za misije HBK krčki biskup Ivica Petanjak. U utorak 5. srpnja predviđeno je hodočašće u Gorski kotar i liturgijsko slavlje u Župi sv. Antuna Padovanskog u Fužinama. Ovogodišnji 32. susret hrvatskih misionara i misionarki završit će u srijedu 6. srpnja nakon ručka u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.