Sud

Imati dijete nije pravo, ali se može shvatiti pokušaj da se ima dijete; ali posuti put nerođenom djecom ne dopuštaju talijanski zakoni, niti se etički može prihvatiti jer su embriji živa bića. Pravorijek Europskog suda od 3. studenoga 2011. godine odredio je da život započinje začećem i stoga je pozvao na kampanju protiv pobačaja.

Talijanski se ustavni sud izjasnio 22. svibnja o legitimnosti zabrane heterološke oplodnje i otklonio i najmanju sumnju. Zakon 40/2004 ne krši Ustav, a zakonom priječiti heterološku oplodnju u kušalici nije kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima. Sudovi dakle koji su pokrenuli pitanje ustavnosti zakona moraju primjenjivati odredbe zakona 40/2004.

Vjerujem da se mogu napokon smatrati zatvorenima pokušaji da se ukine zakon koji je potaknuo važno sučeljavanje u Parlamentu i zemlji, koji je uostalom željela vlada i parlamentarna većina smatrajući da medicinski potpomognuta oplodnja ima smisla ako nema drugih učinkovitih terapeutskih metoda za otklanjanje uzroka sterilnosti ili neplodnosti – istaknula je Ada Urbani, senatorica Stranke slobode, a prenijela agencija Zenit.

Ostaje dakle na snazi zakon 40/2004 koji zabranjuje kloniranje ljudskog bića, heterološku oplodnju, pokuse s ljudskim embrijima, i svaki eugenički odabir ljudskih embrija. Pravorijek Ustavnoga suda mala je svjetlosna zraka u trenutku kada se čini da je sve tamnija noć vrijednosti i s njom kriza našega društva. (rv/bitno.net)