Blaženi Ivan Pavao II. bit će proglašen svetim ove ili najkasnije iduće godine, izjavio je nekadašnji bliski suradnik poljskog blaženika kardinal Giovanni Battista Re.

Bivši prefekt Kongregacije za biskupe, sada u mirovini, rekao je za talijanske medije kako su do njega već došle informacije o prijavljivanju tri ili četiri moguća čuda nastala po zagovoru blaženoga Pape. Sada je na Kongregaciji za kauze svetaca, rekao je kardinal Re, utvrditi koje je od tih čuda, kako je rekao, „najsnažnije”.

“Ne mogu sa sigurnošću reći da će se kanonizacija dogoditi ove godine. Ali, ako ne ove onda sasvim sigurno iduće”, izjavio je kardinal.

Na njegove izjave reagirao je ugledni vatikanolog Andrea Tornielli i napisao kako su nagađanja o mogućem terminu za kanonizaciju ipak preuranjena. Tornielli se pozvao na informacije koje je dobio od postulatora kauze blaženog Ivana Pavla II. vlč. Slawomira Odera prema kojima je postulatura prikupila svu potrebnu dokumentaciju za neke slučajeve, ali da oni još moraju proći kroz potvrdu na razini biskupije prije nego što budu prezentirani Kongregaciji za kauze svetaca.

[facebook]Klikni like i prati nas na Facebooku[/facebook]

Tornielli je naglasio i kako je s cijelom procedurom kanonizacije osobno zainteresiran papa Benedikt XVI., te se može dogoditi da neke faze procedure koje su čisto tehničke prirode budu ubrzane i iznenađenja su moguća. Ipak, imajući u vidu predviđene vremenske rokove nužne za proces kanonizacije, govoriti o datumu proglašenja svetim Ivana Pavla II. još je rano, tvrdi vatikanolog. S druge strane, kaže Tornielli, sasvim je sigurno da će se ove godine dogoditi beatifikacija pape Pavla VI. i to u drugoj polovici 2013. nakon završetka Godine vjere.

G. A. | Bitno.net