Focherini je bio otac sedmero djece, a rođaci ga pamte kao inspirativnu osobu. Njegova najstarija kćer, Olga, čuva očeva pisma koja je slao iz zatvora, a koja su sad dio obiteljskog blaga, donosi Rome Reports, a prenosi Laudato.hr.

„Olga, njegova najstarija kćer, imala je trinaest godina kad joj je ubijen otac. Sjeća ga se kao brižnog oca koji se uvijek htio igrati sa svojom djecom. Također, bio je i nježan suprug koji je sa svojom ženom dijelio kršćanske vrijednosti radeći u ‘Katoličkoj akciji’ i promovirao građanske vrijednosti, kada je imao šanse pomoći progonjene Židove“, istaknuo je unuk Odoarda Focherinija Franceso Manicardi.

U svom poslu, Focherini je uvijek govorio protiv diskriminacije. Radio je za dnevnik ‘L’Avvenire d’Italia’ koji i danas izlazi. Sadašnji urednik toga dnevnika vjeruje da Focherini, prvi novinar koji će biti proglašen blaženim, može suvremene novinare poučiti vrijednim lekcijama.

[facebook]Želiš li biti na izvoru bitnih informacija, klikni Like![/facebook]

„Mi novinari moramo govoriti i o onima koje smatramo da nisu novinarski dovoljno zanimljivi, a tome nas može učiti Odoardo Focherini koji je imao posebnog sluha za Židove“, rekao je urednik talijanskog dnevnika „Avvenire“ Marco Tarquinio, a prenio Laudato.hr.

„Odoardo Focherini ostavio nam je čistu, žarku i čvrstu vjeru. Njegove posljednje riječi, kojih se prisjećaju oni koji su svjedočili njegovoj smrti, govore nam da je bio svjestan da je dao svoj život za Crkvu, za papu, vjeru i svoju obitelj, i za one koje je volio“, poručio je otac Giovangiuseppe Califano, postulator kauze za beatifikaciju.

Odoardo Focherini će biti proglašen blaženim 15. lipnja u svom rodnom gradu Carpiju u sjevernoj Italiji.

Bitno.net