U svijetu je 2012. godine nešto više od šest i pol milijuna djece umrlo prije nego je navršilo pet godina života, odnosno 18.000 djece dnevno. Istaknuto je to u novom izvještaju koji su predstavili UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetska banka i Odjel za socijalne i gospodarske poslove Ujedinjenih naroda. Taj je broj otprilike upola manji od broja umrle djece u dobi do pet godina iz 1990. godine. Riječ je o pozitivnomu kretanju. Milijuni su života spašeni. Ali, možemo učiniti i više – rekao je Anthony Lake, glavni ravnatelj UNICEF-a.

Glavni su, naime, uzroci smrti tako malene djece upala pluća, prijevremeno rođenje, neonatalno gušenje, proljev i malarija. Na svjetskoj je razini 45% smrti djece u dobi do pet godina povezano s neishranjenošću. Utvrđeno je, među ostalim, da do otprilike 50% smrti djece do pet godina života dolazi u samo pet zemalja: u Kini, Demokratskoj Republici Kongo, Indiji, Nigeriji i Pakistanu.

UNICEF stoga upozorava da ako se sadašnja tendencija dječje smrtnosti tako nastavi, svijet neće postići Milenijski razvojni cilj smanjenja smrtnosti djece u dobi do pet godina do 2015. godine, kako je bilo predviđeno – za dvije trećine u odnosu na 1990. godinu. Štoviše, neće ga biti moguće postići niti do 2028. godine. Cijena je presporoga djelovanja zabrinjavajuća – upozorava UNICEF. Ako, naime, međunarodna zajednica odmah ne učini nešto kako bi ubrzala napredak, između 2015. i 2028. godine moglo bi umrijeti 35 milijuna djece više, iz razloga koji se mogu spriječiti. Posebno je teško stanje u podsaharskoj Africi, gdje djetetu rođenomu na tom području 16 puta više prijeti opasnost od smrti prije navršene 5. godine života, nego djetetu rođenom u zemlji s velikim prihodima. (rv/bitno.net)