UNHCR

Situaciju u kojoj se izbjegle osobe nalaze u svojem godišnjem izvješću “Globalni trendovi 2011” ocijenila je Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), objavljenom 18. lipnja. Ukupan broj raseljenih osoba u svijetu ipak je blago smanjen u odnosu na prethodnu godinu – s 43,7 na 42,5 milijuna. Razlog tome je veliki broj raseljenih koji su se uspjeli vratiti u svoje domove.

2011. bila je godina mnogih humanitarnih kriza, navodi se u izvješću, spominjući među ostalima primjere Libije, Somalije i Sudana. Možemo biti sretni što je međunarodni sustav za zaštitu izbjeglica sve izdržao i zadržao granice otvorene, istaknuo je UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres. Najviše izbjeglica u 2011. došlo je iz Afganistana (2,7 milijuna), Iraka (1,4 milijuna) i Somalije (1,1 milijuna). Osam od deset izbjeglica ostalo je pritom u susjednim zemljama. Među industrijski razvijenim zemljama najviše je pomagala Njemačka, prihvativši oko 571.700 osoba.

Agencija za izbjeglice, međutim, sa zabrinutošću ukazuje na to da broj izbjeglica koji su već dugo u izbjeglištvu i dalje raste. Sve više ljudi zadržava dugogodišnji status “izbjeglica” i živi pet ili više godina u izbjegličkim kampovima ili u nesigurnim uvjetima. (ika/bitno.net)