Fond Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA) poručio je nigerijskoj vladi da promijeni svoj stav o reproduktivnom zdravlju, nakon što su prošloga tjedna spriječeni pokušaji promicanja pobačaja i „spolnih prava“ za mlade u Africi, javlja Radio Vatikan.

Fond je Nigeriji savjetovao da povuče svoje suzdržanje s obzirom na „spolno i reproduktivno zdravlje“ i „reproduktivna prava“ u novom dokumentu Ujedinjenih naroda o održivom razvoju. Ti su izrazi podloga za nastojanja da se stvori međunarodno pravo na pobačaj i prošire spolna prava maloljetnika – izvijestio je Centar za obitelj i ljudska prava.

„Ako Nigerija povuče svoju suzdržanost s obzirom na ta dva cilja, postići će najveću vrijednost Naira“, odnosno nigerijske valute – rekao je predstavnik Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo. Nigerija je jedna od članica UN-a koja je isključila pravo na pobačaj iz izraza „spolno i reproduktivno zdravlje“ te „reproduktivna prava“ u novom dokumentu o održivom razvoju. Kako je izvijestio Stefano Gennarini, upravitelj centra za zakonske studije pri Centru za obitelj i ljudska prava – suzdržanost te afričke države nije nova ili kontroverzna, ali je zaprjeka nastojanjima Agencije za stanovništvo koju podržavaju bogate europske vlade i Sjedinjene Države, a to je smanjenje rasta stanovništva u Africi.

Suzdržanost koju je Nigerija izrazila traži da agencije Ujedinjenih naroda poštuju državne zakone, osobito s obzirom na roditeljski nadzor „reproduktivnih zdravstvenih usluga“ koje se pružaju maloljetnicima, kao i zakone o „spolnoj orijentaciji i rodnom identitetu“. Nigerija također ističe kako pobačaj nije međunarodno pravo.

Prošloga su mjeseca 54 afričke zemlje predstavile svoju suzdržanost s obzirom na Ciljeve održivoga razvoja, kao što su napravile i neke zemlje na Bliskome istoku i u Latinskoj Americi, kako bi isključile bilo koje tumačenje spornih izraza protivno njihovom državnom zakonu. Međunarodno pravo ne nameće vladama bilo kakve obveze s obzirom na pobačaj, spolnu orijentaciju ili rodni identitet. No, tvrdi Gennarini, Agencija za stanovništvo Ujedinjenih naroda traži da novi dokument o održivom razvoju primora vlade na omogućivanje pobačaja i priznanje posebnih prava za LGBT osobe. Nigerija joj je jedan od glavnih ciljeva jer je najmnogoljudnija afrička država – s više od 170 milijuna stanovnika – te ima najveće gospodarstvo na kontinentu.

Radio Vatikan | Bitno.net