Sloboda

UN-ov posebni izvjestitelj Heiner Bielefeldt vidi nedostatne vjerske slobode u Njemačkoj. Rasprava o presudi zbog obrezivanja na vidjelo je iznijela “zastrašujući stupanj protuvjerskih osjećaja”, rekao je erlangenski profesor u Münchenu 5. studenoga. I kada su u pitanju vjerske slobode u Njemačkoj općenito “nemamo razloga misliti da je rasprava već odavno završena”. Bielefeldt je svoje mišljenje iznio na Međunarodnoj konferenciji o “Ljudskom pravu slobode vjere”, koju su organizirali CSU-u bliska Zaklada Hanns Seidel i katolička zajednica Sveti Egidije.

Prije svega u Europi postoji aktualni trend privatiziranja svega vjerskoga, rekao je Bielefeldt. To je u suprotnosti s UN-ovom Deklaracijom o ljudskim pravima, u kojoj se sloboda javnoga prakticiranja vjere štiti kao temeljno pravo. UN-ov posebni izvjestitelj vidi Njemačku na dobrom putu glede integracije islama. Točno je da raste suradnja između države i Crkve i mora se računati “s realnom prisutnošću islama”. Pozitivnom je ocijenio uspostavu islamske katedre na državnim sveučilištima. Ipak još uvijek su mnoga pitanja bez odgovora.

Bielefeldt je rekao i da je vjerska sloboda kao ljudsko pravo globalno ugrožena. U medijskim izvješćima ona ne dolazi uvijek primjereno do izražaja. Gotovo je nepoznato da Uzbekistan “najteže krši prava” i da su uz kršćane Jehovini svjedoci među “najprogonjenijim vjerskim zajednicama”. U Mianmaru budisti trenutačno progone muslimansku manjinu. Sloboda vjere u mnogim zemljama najbolje se provjerava odnosom prema onima koji su promijenili vjeru.

UN-ov posebni izvjestitelj pozvao je na stvaranje svjetskih saveza za zaštitu vjerskih manjina diljem svijeta. Kršćani, liberalni muslimani, ali i nevjernici trebaju se ujediniti i provoditi “građansku solidarnost” da bi suzbili pozive na mržnju. Više kreativnosti također je potrebno u međureligijskoj kulturi dijaloga. Bielefeldt je pritom pohvalio aktivnosti zajednice Sveti Egidije, no ujedno je rekao kako su katolički aktivisti “premalo prisutni” na međunarodnim susretima nevladinih organizacija. Smatra da je vrijeme da se na tom području razviju “novi društveni oblici” djelovanja. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com