Sirija

Broj izbjeglica iz Sirije, pribojavaju se u Ujedinjenim narodima, mogao bi se tijekom nekoliko mjeseci više nego udvostručiti. Do kraja godine moglo bi oko 710.000 ljudi pobjeći u susjedne zemlje, Jordan, Tursku, Libanon i Irak, tražeći ondje utočište, priopćeno je iz UN-ova Ureda koordinatorice humanitarnih poslova Valerie Amos u New Yorku.

Kako je UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR izvijestila 2. listopada u Ženevi, sada je službeno oko 311.500 Sirijaca zbog sukoba u vlastitoj domovini pobjeglo u inozemstvo, što je trostruko više u odnosu na lipanj ove godine.

S obzirom na to da je zima pred vratima, UN moli dodatnu pomoć međunarodne zajednice kako bi se izbjeglicama, osobito onima koji su u Jordanu, a tisuće ih je smješteno u šatore, pomoglo i kako bi ih se zaštitilo od niskih temperatura. Predstojećih tjedana temperatura će biti tek oko 2 Celzijeva stupnja iznad nule, pa je nužna žurna financijska pomoć za nabavku ogrjevnog materijala, madraca, deka i odjeće.

Jordan je prihvatio najviše sirijskih izbjeglica, njih 103.488. Na drugom mjestu je Turska s oko 93.500, a slijede je Libanon s 80.800 i Irak s 33.704 izbjeglice.

U sirijskom Alepu, zbog sve žešćih krvavih sukoba, i kršćani se nalaze u sve težem položaju. Borbe između Vladinih trupa i naoružanih skupina koje im se suprotstavljaju proširile su se sada i na četvrt u središtu Alepa, gdje živi uglavnom kršćansko stanovništvo. Kršćani iz Alepa žale se, kako prenose mediji, na porast islamističkih napada na kršćane. Skupine kršćana zato su oformile skupine za samozaštitu, prenosi “New York Times” od 2. listopada. Osim toga, režim Bashara al-Assada ujedno pokušava armenske kršćane pridobiti za borbu protiv pobunjenika.

Naoružani borci oporbe sirijskim kršćanima prebacuju da su odani Vladi. Prema procjenama Paula Haidostiana, predsjednika armenskog sveučilišta Haigazian u Bejrutu, do sada je oko 25 posto sirijskih Armenaca raseljeno zbog ratnih sukoba. (ika/bitno.net)

Foto: www.asianews.it